-4
Alternatív csillagozás összesítés

Nagyon sokan itt a molyon iszonyatosan túlértékelnek mindent. Sokan vannak akiknek 4esnél szinte nincs is kissebb értékelésük. Ez erősen torzítja az összértékeléseket.
Kellene egy alternatív összesítés amiből kihagynák azoknak az értékeléseit akiknek az összértékeléseinek 60%-70%-a 5 csillag. Így a nagy népszerűségű, de korántsem biztos, hogy olyan jó könyvek átlagát nem tornászá fel az égig ez a rózsaszín ködbe burkolózó tömeg. És a konzervatív pontozáshoz magukat tartó felhasználók értékelései is számítanának. Valamint jobban is reprezentálná a valós értékelésket. Mert kizárt dolog hogy 100ból 50 könyvet 5 csillagosra értékel valaki, nem talál különbséget köztük. Ha egy könyv 75-80%on áll az már rossznak tekinthető jelen pillanatban. pedig az 3,5 / 4 csillag, bőven jó olvasmányt kellene jelentenie. A mostani rendszerben a többésg által használt 3 csillag rossz és 1 csillag nagyon rossz között alig van különbség.

Vélemények


5

Első lépésként profiloldalon megjelenhetne mindenkinél egy össz. értékelési átlag.
Azonnal látni lehetne, hogy a 95%-os átlagú embereket nem kell komolyan venni.

elge76 1005d

Ez mondjuk erősen diszkrimináló megoldás.
Én pl. majdnem az összes általam olvasott könyvet 4, 4+ csillagra értékeltem, viszont mindegyikhez írtam értékelést is, hogy szerintem miért érdemlik meg.

Én inkább úgy csinálnám meg, hogy azok essenek bele ebbe a megoldásba, akik CSAK csillagoznak, és nem írtak véleményt.

Kun_Csilla 993d

Nem tudom, mások hogy csinálják, én többnyire csak azokat a könyveket értékelem, amelyek nagyon tetszettek, mély nyomot hagytak. A többire sajnálom az időt. Kivéve, ha annyira rémes, hogy nem bírom szó nélkül hagyni.


3

Én egyszer játszottam egy hasonló koncepcióval: csináltam egy kiegészítőt, ami simán kihagyja az ötcsillagos értékeléseket, és azok nélkül számol átlagot. Érdekes volt, hogy bizonyos könyvek esetén szinte alig ment lejjebb az amúgy magas értékelés, másoknál meg hatalmasat zuhant. Jól látszott, melyikek azok, amik tényleg jók, és melyikek azok, amik csak az általad szűrni kívánt csoportnak jönnek be. :)


3

Igazából az is benne van a pakliban, hogy a legtöbben nekik tetsző, jó könyveket olvasnak - én legalábbis így vagyok vele. Ami vélhetően első ránézésre olyan, hogy egy csillagot se adnék rá, azt kézbe sem veszem. Amit képes vagyok végigolvasni, az már eleve nem lehet olyan rossz. Hát igen, itt jön elő az, hogy mindenki mennyire másképp használja a csillagozást. :)


2

Talán segítene a helyzeten, ha nem lenne "szélsőségesen negatív" kitétel a megjeleníthető csillagozott értékeléseknél.
Persze a siker (reklámozott, blogturnézott) könyveknél akkor is garantált, akár tetszik akár nem :P


2

@fruktóz, @chhaya, ti még ugyan szigorúan pontoztok, ott semmi gond.
Azokkal van baj, akiknél az "amit képes vagyok végigolvasni, az már eleve nem lehet olyan rossz" a 9 pont, a többi meg mind 10..., és nem csak 20-30 könyvnél, hanem ötszáznál.

chhaya 989d

Ó, pedig én nem is tartom magam szigorúnak. De tényleg, amiről te beszélsz, az eléggé végletes. :)