235
Több művet tartalmazó könyv esetén külön lehessen jelölni, hogy mit olvastunk belőle

Mondjuk 3 (kis)regényt tartalmazó könyv esetén

Vélemények


3

Most Lovecraft-olvasás közben elgondolkodtam ezen. Szerintem novella/kisregény adatlapok kellenének, amik hozzácsatolhatók akár több könyv adatlapjához is.


3

Valamint ha egy gyűjteményes kötetet olvastál, akkor az abban önálló könyvként megjelent köteteket is jelölje be olvasottként. Például én olvastam az Asimov gyűjteményes kötetet I-V-ig, amiben rengeteg önálló mű szerepel, de az egyes műveket nem jelöli olvasottként.(pl. listákon)

bfg3 780d

Ez nem az igazi, mert egy-egy mű különböző kötetekben vagy azok különböző kiadásaiban nem mindig egyformán jelenik meg.

Sheeana 777d

Mire gondolsz pontosan? Mondanál példát?

bfg3 777d

Konkrét művet így nem tudok mondani, de előfordulhat, hogy egy gyűjteményes kötetben vagy antológiában más fordítás, netán átdolgozott szövegváltozat jelenik meg.
Pont Asimovnál, aki élete vége felé dolgozta össze egy univerzummá robot-birodalom-alapítvány történeteit, simán előfordulhat, hogy a gyűjteményes kötetben, ami a legfrissebb változaton alapul, eltérő lesz a szöveg, mint a régebbi önálló kötetben.


1

Mondjuk ez azért elég macerás lesz, tekintve hogy nem nagyon tudjuk külön kezelni az egy fizikai kötetben lévő külön műveket. :D De támogatom, nyilván.

Sheeana 777d

De egy ilyen könyvnél a tartalomnál fel van sorolva, hogy melyik önálló köteteket tartalmazza. Ebből nem lehetne kiindulni? Bár belátom, hogy például a novelláknál elég nehéz megoldani, mert azok szinte sosem jelennek meg önállóan. Így azt én is macerásabbnak érzem. Bocsi :-)


1

Novelláskötetre is jó lenne, ha ki lenne terjesztve. Van egy barátnőm, aki közölte, hogy akkor kezdi használni a molyt, ha lehet ilyet csinálni. :D


1

Az ötlet jó. De a támogatáshoz kéne némi megvalósítási javaslat is...


1

Például az RD Válogatott Könyvek esetén is jó lenne külön választani a könyveket, hiszen ha még egy könyvet szeretnék ugyanabból a kötetből olvasni, akkor újraolvasásnak fogja jelölni.