2
Egy listaelemhez tartozhasson több könyv is
deaxx 83d iktatva bővebben

Valahogy úgy képzelem, hogy fel vannak sorolva a könyvek, de egy listaelem-jelölő gomb van, ami akkor jelölődik/pipálható, ha a listaelemhez rendelt könyvek közül legalább egyet olvastunk.
Azt, hogy melyik könyvek tartoznak egy listaelemhez, a lista gazdája dönti el.
(Például: egy elemhez tartozik ugyanannak a könyvnek a különböző fordításai, vagy egy szerző minden könyve, vagy egy sorozat összes kötete.)


19
Lehessen teljes sorozatot listához adni.

12
Polc és Lista kommentelhetőség tiltása

Ki lehessen kapcsolni, hogy egy polchoz/listához hozzászólást tudjanak írni.


31
Lehessen gombnyomással berakni én-és-a-könyv linkeket polcra

Szerintem sokak életét megkönnyítené, ha mondjuk 1 gombnyomásra egy polc összes eleméhez bekerülne megjegyzésbe az én és a könyv link, mivel a legtöbb kihívás így kéri. Meg akár lehetne egyesével is könyvenként a fogaskerékben, azzal is megspórolnánk 3 klikket, 2 oldalbetöltést meg egy másolás, beillesztést.


8
Listák lezárása

Ha nem akarom, hogy tovább jelölődjenek a könyvek a saját listáimon, le tudjam zárni. Így látom, hogy pl. az előző évben mennyit sikerült teljesítenem egy-egy listán.


11
Polcok, listák csoportosítása

Szükségesnek tartom, hogy a polcokat és listákat tudjuk kategorizálni, legalább két csoportba.
Sok személyes polcot készítettem, amik számomra fontosak, de ezek sokszor elvesznek a kihívásra készítettek között és nehéz őket megtalálni.
Ha csak magán és molyos célra lehetne, saját adatlapon különbontva, máris tökéletes megoldást nyújtana a problémára.


16
A listákat lehessen abc rendbe tenni egy gombnyomással szerző és cím (de főleg szerző) alapján.

9
Polcok és listák is szűrhetőek legyenek

6
Idegennyelvű könyvek elfogadása a listákon
deaxx 317d iktatva bővebben

Beállítható, hogy olvasás után bejelölődjön a könyv a megfelelő listákon. Jó lenne, ha ilyenkor nemcsak a magyar, de az idegennyelvű olvasások is jelölődnének - ez egy választható opció lenne, amit a lista gazdája tud engedélyezni (pl. ha valaki csak egy bizonyos nyelvű olvasást fogad el, akkor a más nyelvű olvasás ne jelölődjön; de ha nem számít a nyelv, akkor igen). Ez a választás valahol szerepelne a listák leírásában, hogy mindenki számára egyértelmű legyen.
Az idegennyelvű könyvek a profilokon össze vannak kötve a magyarral, így tudná a rendszer, hogy melyik könyvek érvényesek.


7
Sorbarendezés felkerülés szerinti csökkenő sorrendben

A polcokat, a listákat, a várólistát és a kívánságlistát ne csak felkerülés szerinti növekvő, hanem csökkenő sorrendben is lehessen rendezni; így aki szeretné, annak mindig a legfrissebb elem lehetne legfölül.


25
Ha nem akarunk egy adott listát 100%-ra megcsinálni, jelölhető legyen, hogy miket szeretnénk róla elolvasni

Például ha egy kihíváshoz csatolt listának csak az x%-át kell teljesíteni, akkor magunknak jelölhető legyen, hogy melyik könyvekkel akarjuk elérni azt a mennyiséget.


46
Zárt lista

Sokak problémája, hogy ha létrehoznak saját célra egy listát (kihíváshoz teszemazt), és már nem aktuális, nem tudják törölni a listát, mert más (akár direkt, akár véletlen) feljelentkezett rá.
Polcok esetében a zárt polcra ugye csak a tulajdonos pakolhat.
Hasonlót meg lehetne csinálni listával: Csak a tulajdonos jelentkezhet fel rá (azzal, hogy létrehozza).


42
Lehessen teljesen privát listát létrehozni

A privát polc mintájára lehessen listát is elrejteni mások elől.
Ne tudjon rajta más jelölni, ne is lássa más csak én és az Admin.


4
Random (olvasatlan) könyv

Bármilyen polc/lista vagy valami alapján már szűrt dolog (pl. magánkönyvtár adott évben megszerzett könyvei) esetén lehetne egy _Random olvasatlan könyv_ gomb.


14
Listák rendezése több szempont alapján

Sziasztok!
Szerintem jó ötlet lenne egyéb szempontok (csillagozás, kedvencelés, stb.) alapján is rendezhetővé tenni a listákat is, nem csak név szerint.
Mert vannak olyan listák, amik sokkal több elemet tartalmaznak, mint amit ez alapján "értelmesen" lehetne böngészni. Példák:
- Nagy Könyv (https://moly.hu/listak/a-nagy-konyv-1-100)
- 1001 könyv… (magyarul + más nyelveken) (https://moly.hu/listak/1001-konyv-magyarul-mas-nyelveken)
- Buzzfeed sci-fi klasszikusok (https://moly.hu/listak/buzzfeed-sci-fi-klasszikusok)
- A magyar próza klasszikusai – Unikornis Kiadó (https://moly.hu/listak/a-magyar-proza-klasszikusai-unikornis-kiado)
Tisztában vagyok vele, hogy mivel az első kettő cimkeként is jelen van az adott könyveknél, ezért a cimkéknél lehet rendezni, de ez "véletlen". Azok a listák, amik cimkeként nem szerpelnek, nem rendezhetőek más elv alapján.
Üdv,
Csaba


21
Lista - mit nem olvastam

A listákon, ahol be tudom jelölni egy kihíváshoz, hogy mit olvastam es mit nem, jó lenne ha lehetne szürni hogy csak azt mutassa amit még el kell olvassak, és a már kiolvasottak ne látszodjanak.


19
Random olvasatlan könyv listákhoz
Gedi 683d iktatva bővebben

A listáknál, amikre jelentkeztem, megjelenhetne a szokásos funkció. A várólistacsökkentős, 1001 könyves vagy lényegében bármelyik listánál tök hasznos lehetne, segítségképpen, hogy melyik könyvet olvassam következőnek az adott listáról. Persze azok közül válogatva, amiket nem jelöltem be rajta olvasottként.


-1
Sorozatokhoz cimke, link, polc - jó lenne ha menne a sorozat többi részéhez is

Ugyanúgy mint a cimkés ötletemnél (http://meta.moly.hu/posts/583) , ez a funkcionalitás mehetne a linkek hozzáadásánál és a polcra tevésnél is szerintem.


17
Megjelenített lista- és polcelemek számának változtathatósága.

Jelenleg egy molyos oldalon 20 elem (listaelem, polcelem, találat, stb) jelenik meg, mielőtt az ember legörget és az oldal továbbtölt, így viszont a sok elemet tartalmazó listákat és polcokat végig betölteni egy kisebb örökkévalóság, még az End gomb pánikszerű nyomogatása mellett is, tableten görgetni pedig neki sem állok. (Pl. amikor 1001 könyves listán szerkeszteni akarok egy elemet a lista vége felé.) Már szinte minden weboldalon be lehet állítani, hogy hány találatot/egyebet jelenítsen meg egy oldalon (általában 50, 100, merészeknél van "minden elem" opció is), ez a Molyról nagyon hiányzik.


8
Lista legyen látható ha, 10-nél kevesebb eleme van

Szóval egy szerzői lista legyen látható akkor is az adott könyv adatlapján, ha azon a listán nincs 10 könyv.
Pl így jártam Tracy Chevalier (https://moly.hu/listak/tracy-chevalier-magyarul-megjelent), vagy Banana Yoshimoto könyveivel - a magyarul megjelent kötetekből kevesebb van, mint 10 db, de így nem látszódnak.


12
Listára ha új könyvek.

Értesítsen ha egy általam jelölt listára új könyvek érkeznek.
Ha egy lista tulajdonos új könyveket pakol egy listára, akkor azok közül amiket olvastam azok is automatikusan jelölve legyenek, és kapjak róluk visszajelzést.


27
Olvasott könyvek szűrése

Egy adott címkénél/listánál/polcnál jó lenne, ha szűrni tudnám (vagy épp kizárni) az általam már olvasott könyveket.


-22
Listán bejelölt könyv kerüljön át automatikusan az olvasmánylistába is

Viszonylag új tagként, de több száz korábbi olvasással nagyon időigényes az olvasmányok felvétele. Legalább 5-6 kattintás egy könyv, így pl. egy 30as lista felvétele beletelik több mint egy órába. Ezzel ellentétben a listán való bejelölés csak egy gombnyomás, és ha ezek a könyvek átkerülnének a korábbi olvasmányok listára (természetesen dátum nélkül), akkor sokkal gyorsabban ki lehetne tölteni az olvasmányok részt.


36
Ha hozzáadok 1 könyvet a saját listámhoz, akkor ne dobjon a lista oldalára

Ha böngészek és közben szeretnék 1 könyvet hozzáadni a saját listámhoz, akkor utána ne dobjon át a lista oldalára, hanem had folytassam tovább a böngészést. Ha meg szeretném nézni a listát, akkor úgyis rákattintok.

Illetve ha 1 könyvet már hozzáadtam a listához, akkor jelezze, hogy már tartalmazza a lista.


5
Lehessen polchoz/listához adni írót

-14
Saját listák/polcok láthatósága könyvadatlapnál

Ha egy könyv már saját akármilyen listámon szerepel, még ha az nem is közérdekű nekem látszódjon a könyv adatlapján
Ugyanez polccal is


28
Lehessen listában keresni

Előfordulnak több száz, vagy akár 1000+ elemet tartalmazó listák. Ezeken megtalálni és bejelölni a teljesítést néha idegtépően sokáig tart, főleg, ha nincs ABC rendezés. :(


16
Könyvek, listák, polcok kiadás éve szerinti rendezése

Jó lenne, ha lehetne a könyveket az eredeti kiadás, illetve az első magyar kiadás éve szerint rendezni.


11
Random polc és lista elem

Hogy a polcoknál és a listáknál is legyen olyan opció, hogy random könyv a polcról vagy a listáról :)
(bár lehet, csak nekem lenne jó) kerestem ilyet, hogy feljött-e, de nem találtam ötletként.


55
Lehessen listára jelentkezni akkor is, ha még egyet sem olvastam.

Előfordul, hogy meglátok egy érdekes listát, amiről ugyan még nem olvastam, de a későbbiekben szeretnék, és szeretném is követni azt, hogy hol tartok. Sajnos ilyenkor jelenleg el kell könyvjelzőznöm a listát, amíg el nem olvastam legalább egy könyvet, mert csak egy könyv olvasottnak jelölésével tudok jelentkezni a listára.

Jó lenne, ha a kihívásokhoz hasonlóan lehetne "előre" jelentkezni listákra, amik megjelennének a "Profil / Listák / Összes jelentkezés" nézetben akkor is, ha még egy könyvet sem jelöltem be rajtuk.


51
Ne csak a kívánságlistán és a várólistán, hanem mindenféle más polcon/listán is legyen csak szöveges (export) mód.

Aki nem ismeri a funckiót: http://moly.hu/bejegyzesek/kivansaglista-csak-szoveges-modban-is

Szerintem jó lenne, ha mindenféle más listát is lehetne exportálni, nem csak a kívánságlistát. (Nyilván az a leghasznosabb, de másnál is jól jönne.)


30
Lista szűrése és rendezése

Több listás ötlet is volt már, főleg az olvasott könyvek kilistázása, de egy helyen az összes opciót még nem láttam. Összefoglalva, talán a teljesség igényével együtt:

Elsődleges szűrés:
- Olvasott
- Olvasatlan
- Várólistámon lévő
- Magánkönyvtáramban lévő
- Részt vett kihíváshoz csatolt

Rendezés:
- Értékelés szerint
- Olvasottság szerint
- Csillagozás szerint
- Kedvencelés szerint
- Betűrendben
- Időrendben

Egyéb opciók:
- Szerzőre és címre keresés
- Kiadóra szűrés
- Kívánságlistámon lévő szűrés
- Amik nincsenek meg
- Címkék szerinti szűrés
- Random olvasatlan könyv

A sokféle szűrési lehetőséget a magánkönyvtári könyveimnél, a kívánságlistámnál, a várólistámnál, címkékre keresésnél, kiadók valamint alkotók könyveinél is egységesíteni lehetne. Mindenhol van valamennyi opció a felsoroltak közül, de teljes egyiknél sincs.
Jobban átláthatóbbá tenné és megkönnyíteni a jelölést, illetve a böngészést a komplex szűrési és rendezési rendszer.


26
Listán lehessen automatice olvasott könyvet zölditeni.

Vannak több százas listák, ráadásul nem is ABC sorrendben, rengeteg idő elmegy míg kibogarászom a könyvet.
Egyszerűbb lenne egy gomb amivel az olvasott könyvet, minden jelentkezett listán kizöldítene.


0
Könyvhöz lehessen listát csatolni úgy is, hogy nem szerepel a könyv a listán (pl. 25 fontos angol regény, 303 magyar regény, stb.)

Mert ha ráteszem a listára, akkor rontja a statisztikát, ha meg nem rakom rá, akkor nem jelenik meg a lista a könyvnél.


54
Polc és lista elemei .XLS (excel) vagy más fájlban történő letöltése

Abban az esetben lenne hasznos, ha ki szeretnél nyomtatni egy sok könyvet tartalmazó polcot/listát A/4-es lapra. A jelenlegi helyzet nem engedi, hogy egyből egy lapon mindenféle scriptek ( !) * nélkül csak szöveg (könyvcímek) jelenjen meg. Lehetne .xls vagy .csv esetleg .doc fájl a letöltött dokumentum.

* példa

Arnaldur Indriðason: Hipotermia 84%

l

!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok 91%


30
Mások listáján, polcán lehessen keresni

Pont most szembejött egy több, mint 1000 könyvet tartalmazó lista. Jó lenne, ha keresni tudnék rajta. Ugyanez jó volna mások polcainál is.


-4
Polcok elemeit lehessen hozzáadni listához

Nem a saját polcomra gondoltam, hanem például ha más polcáról látok több olyan könyvet ami beleillik a listámba, akkor ne egyesével kelljen hozzáadogatnom.


62
Beállítható legyen, hogy saját listára más ne tudjon jelentkezni.

20
Legyen valahogy jelezve, hogy melyik listára jelentkeztem már fel, és melyikre nem.
Gika 1657d iktatva bővebben

Pl. ha egy könyvnél rámegyek a Listákra, akkor a megjelenő listák közül sötéten jelenjen meg, amikre már jelentkeztem és simán, amikre még nem.


8
Polcból készült listán jelenjen meg az adott polc linkje

Így például meg lehetne nézni a későbbiekben könnyen, hogy bővült-e a polc (ha nem saját), illetve ha saját akkor jobb lenne az összeköttetés a polc és a lista között. (Sok kihívásnál polcot kérnek, rajta az olvasási linkekkel, én viszont listán szeretem jelölgetni az olvasásaimat, mert szerintem sokkal átláthatóbb, és így könnyebb lenne az átjárás a polc és a lista között, mikor összegzem, hogy hol tartok a kihívásban.)
Esetleg lehetne a funkció ki/bekapcsolható.


33
Listák, polcok másolása, "klónozása"

Nagyon szeretem a listákat, olvasástervezéshez meg egy csomó kihíváshoz sokkal praktikusabbak, mint a polcok, ezért szeretnék sokat csinálni belőlük, de nem mindig van kedvem hozzá, mert sokszor ugyanazokat a könyveket kellene kézzel hozzáadnom az új listához, mint amiket már egy létező listához hozzáadtam. Pl. van 50 könyv a "mindenhol szembejönnek velem" listámon, és ebből 40 szerepel az "el akarom olvasni az 1001 kihíváshoz", 30 a "2015-ben akarom olvasni" listán, stb., és ezeket mind kézzel kell létrehozni. Ha lehetne másolni, akkor csak kitörölném azt a néhányat, ami nem kell, és már meg is lenne.
Ugyanez pl. máshogy: az 1001-es közérdekű listát jelölgetem, de ott az elemekhez nem tudok megjegyzést fűzni (pl. olvasási linket a kihíváshoz), ezért létre szeretnék hozni egy saját listát. Annak pl. neki se kezdek kézzel. Ilyenek.


35
A listáknál is lehetne választani, hogy nyitott/zárt

Vannak folyamatosan bővülő listák, pl. kiadói sorozatok esetén a listák gyorsabban frissülhetnének, ha nem csak a létrehozójuk pakolhatna rájuk könyveket.


50
Teljes polcok/listák/sorozatok könnyű kívánság- vagy várólistára helyezése, ill. magánkönyvtárba felvétele (eladónak jelöléssel vagy anélkül).

Ez segítene a polcokon tárolt eladó könyvek és kívánságlisták migrálásában.


46
Lista rendezése olvasottság szerint

Listáknál nem lehetne olyan rendezési/szűrési beállítás, hogy az olvasottnak jelölteket előre vagy hátra rakja? Köszi :)


79
Szerzőkből is lehessen listát gyártani

Pl. Nobel-díjas írókból, akiket nem konkrét könyvért jelöltek.
@Bubuckaja ötlete