7
Az írói álneveknél is szerepeljenek az életrajzi adatok

Nem az adatlap összevonását mondanám, mert értem, hogy külön kezeljük, és csak kis hivatkozás van a lapon, hogy más néven is írt.
Viszont! Az életrajzi adatait elég legyen egy helyen magadni, és minden oldalon frissüljön. (eredeti név, nem, születési adatok, stb.-re gondolok)


3
A könyveknél lehessen megadni több olyan személyt, aki a könyvön dolgozott

Egy beszélgetés során azt veséztük ki egy ismerőssel, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeket nem lehet megadni egy könyv adatlapján. Most csak a saját esetünkből kiindulva egy adatlapon nem látni sem azt, aki a borítót készítette, semmi pedig azt, hogy mondjuk ki tördel, korrektúráz, stb. A borító esetén nem minden esetben mondható el az, hogy a borító készítő ugyanazt jelenti, mint az illusztrátor, szakmailag két külön dologról van szó. A többi "szerep" pedig szintén olyan, amely fontos abban, hogy a könyv olvasása élmény legyen, ellenben azzal, hogy ezek a személyek nincsenek megadva, azt sugallja, hogy az ő munkájuk, szakmai tudásul nem ér annyit, mint a többieké. :)


25
Szerző lehessen irreleváns

Adott szerzőt, és ezáltal az összes könyvét lehessen irrelevánsnak jelölni.


27
Lehessen alkotót tiltani/szűrni

Most csak a könyveit lehet egyesével tiltani, de jó lenne egy gomb az alkotó adatlapján, amivel nem kell végigmenni az összesen egyesével, és szűrné az összes értékelést, olvasást, idézetet, stb.


11
Alkotó könyveit kívánságlistára tenni csoportosan

Kedvenc alkotómat figyelem, de több mint 100 könyve létezik. Ebből csak töredéke van meg. Szuper lenne egy olyan funkció, ami azután, hogy leszűrtem a nincs meg példányokat, csoportos kívánságlistára tételt biztosítana. Mondjuk kis jelölőnégyzetekkel kiválaszthatnám, vagy egy egy plussz gomb, hogy csoportos kívánságlista, és ha rákattintasz leszűri azt ami nincs meg, majd a listára helyezi.


7
alkotók foglalkozása

https://moly.hu/cimkek/orvos-iro ennek kapcsán jutott eszembe, hogy jópofa lenne kilistázni az összes szerzőt, aki mondjuk mellette színész is vagy bármi más.


16
Többi nyelvű könyv is külön

Nagyon jó váloztatás volt, hogy az alkotóknál a magyar nyelvű könyvek el vannak különítve elöl. Jó lenne ha a többi nyelvűek is rendbe lennének szedve, nem csak ömlesztve utána. Így könyebb lenne átlátni az egészet.


28
Figyeltjeim és az író

nem egyszer fordult már elő, hogy tök kíváncsi lettem volna, hogy a figyeltjeim egy bizonyos írótól olvastak e és írtak-e értékelést. Mint a könyveknél, lehetne íróknál is ilyen menüpont ahol, a figyeltjeimtől való író által írt könyvek értékelései megjelennének.


6
Szerzők/alkotók műveinek magyar megjelenés szerinti sorba rendezése

Nem lehet magyar megjelenés szerint sorba rendezni a műveket, csak eredeti megjelenés szerint. Nyilván pofonegyszerű berakni ezt az opciót is.


13
Alkotók szűrése

Eddig egy alkotói profilt csak figyelni lehet, de szűrni nem.
Én nem szeretném látni adott szerző könyveit például a "hamarosan megjelenő" "frissen megjelent" könyvek között, akkor arra nincs lehetőség, mint ahogy arra se, hogy az alkotói profilhoz kapcsolódó dolgokat (képek, idézetek, új könyvek stb.) szűrve legyenek.
Valószínűleg ez egy egészen specifikus kívánalom, de nagyon örülnék, ha lenne ilyen opció :)


29
Lehessen szerzőket is ajánlani

Van pár olyan író, akiknek szívem szerint az összes könyvénél rányomnék az "Ajánlom" gombra. Mivel ezzel valamelyest értelmét is vesztené a dolog (nem jól veszi ki magát az, ha valaki minden második olvasmányát kedvenceli/ajánlja, sztem), szeretném, ha a szerzőknél is lenne "Ajánlom". Így egy gombnyomással tudnánk ajánlani például Gipsz Jakabot, ha az összes műve annyira kiváló, hogy mindet elolvastatnánk a figyelőinkkel.


32
Az alkotói adatlap "Könyvek" menüjében az adott könyv címe mellett jelenjen meg a sorozat neve is.

Ahogy a keresés eredményét is láthatjuk.
Alkotó: Könycím 99% (Sorozat 1.)
Sokkal áttekinthetőbb lenne. :)


19
A szerzők adatlapján legyen egy átlag értékelés

A Kritikus Tömeg nevű filmes oldalon láttam, hogy minden egyes színész és rendező adatlapján a nevük alatt ott van azon filmek értékeléseinek az átlaga, amelyekben szerepeltek vagy amelyeket rendeztek. Például: Ingmar Bergman rendezéseinek 4,4, Leonardo DiCaprio szerepeinek pedig 3,8 az átlaga a maximális 5-ből.

A Kritikus Tömegen ez a szám egy jó viszonyítási pont, jól összefoglalja egy-egy alkotó munkáinak a minőségét, és hasznos tud lenni, ha az ember épp filmek után keres

A molyra is jól jönne egy ilyen átlag, az íróknál-költőknél mindenképp, de akár még a fordítóknál és a szerkesztőknél is.

https://kritikustomeg.org/muvesz/10531/ingmar-bergman
https://kritikustomeg.org/muvesz/368/leonardo-dicaprio


30
Irói Lista

Szép napot,

Jelenleg nincs funkció, ahol esetlegesen a pontos számot lehetne megismerni ki hány írótól olvasott már.
Olvasmánylista mellett lehetne egy írólista is így nagyobb szűrés és az esetleges könyvtestvérek egymásra találása is egyszerűbb lehet.


10
Fordításoknál lehessen magyar megjelenés szerint is listázni a könyveket

Ha egy adott fordító fordításait nézem, csak eredeti megjelenés szerint lehet sorba rendezni a könyveket, ami tulajdonképpen irreleváns a fordító munkásságát tekintve, hiszen sok-sok év eltelhet bizonyos könyvek eredeti és fordított kiadásai között.
Én már többször is szerettem volna magyar megjelenés szerint időrendben kilistázni egy-egy fordító könyveit, mert pl. érdekelt, hogy fordított-e az utóbbi időben egy adott kiadónak, vajon várható-e, hogy ő fogja fordítani egy régebben megjelent regény folytatását, stb.


14
Alkotó adatlapon legyen feltüntetve adott alkotó olvasás száma

Apró statisztikai érdekesség csupán. Azaz hány olvasás volt eddig összesítve pl Agatha Christie vagy Jókai Mór stb... könyveire. Az adat szerepelhetne a "Könyvei" fül mellett


11
Több könyves írók tetszési indexe figyeltek szerint bontva

Olyan statisztika megoldható, hogy egyes figyeltjeimnek hogyan tetszik egy-egy író, ha több könyvet is olvastak tőle?

Példa Géza esetén
Murakami Haruki 90%, mert könyv1 100%, könyv2 90%, könyv3 80%

Példa Péter esetén
Murakami Haruki 80%, mert könyv1 80%, könyv2 90%, könyv3 70%


36
Alkotói adatlap kitöltése

Jelenleg csak hibajelzés küldésével van lehetőség egy szerző adatainak megadására. Egyszerűbb lenne, ha volna egy kis gomb az alkotói adatlapon, vagy akár a fogaskeréknél, ahol megjelenne egy űrlap az összes kitölthető lehetőséggel (nemzetiség, születési/elhalálozási hely, stb.). Természetesen szerkesztői jóváhagyással. :)


27
Én és az alkotó

Adott alkotó adatlapján lehessen megnézni az összes idézetet, amit tőle csillagoztam. Hasonlóan, mint az "Én és a könyv" fülnél.


15
Alkotói adatlaphoz lehessen blogos interjúkat csatolni
mrsp 942d iktatva bővebben

A blogbejegyzés könyvadatlapon megjelenéséhez hasonlóan lehetne csatolni a bejegyzéshez alkotót, és az alkotó adatlapján megjelenhetnének a vele készült interjúk.


-8
Merítés által ajánlott könyvek és a hónap írójának címkézése

Jó lenne, ha címkét kapnánk azok a könyvek és írók, akiket/amiket a szerkesztőség már ajánlott. Például ilyen szöveggel: "A merítés által ajánlva"


16
Alkotó idézetek

Az alkotó adatlapjára is lehessen idézeteket feltölteni. Így olyan levelekből, újságcikkekből vagy gyűjteményekből feltölteni idézetet ami alapból az alkotó oldalán nem jelenik meg.


13
alkotók adatlapján a "könyvek" részt egyértelműsíteni

Az alkotók könyveit csoportosítania olyan értelemben, hogy egy adott könyv más-más nyelvű fordításai mondjuk elkülönüljenek.
ha másképp nem is egy szöveges formában feljegyezve, hogy milyen könyvei vannak és hogy kapcsolódik-e hozzá egy másik könyv vagy sorozat


0
Az alkotói adatlapokon a fordításokat is lehessen az alapján szűrni, hogy mit olvastam belőle, mi van meg, stb.

36
Egy szerző összes művét egyszerre lehessen várólistára tenni.

Hasonlóan ahhoz az ötlethez, hogy sorozat egyben mehessen listára (http://meta.moly.hu/posts/506), mehessen egy író összes műve is. Pl. az író össze könyvénél egy "Listára teszem" funkció (ahol persze jó lenne, ha még válogathatnánk is [pipa ki-be], ha pl. csak a magyar nyelvű műveit szeretnénk várólistára tenni).


-6
Kedvenc költők és kedvenc írók elkülönítése az adatlapokon
Lunemorte 1422d iktatva

33
Hasonló szerzők

A goodreads alapján itt is lehetne olyan funkció, amelynek köszönhetően megismerkedhetnénk hasonló szerzőkkel. Csak egy példa az érthetőség kedvéért: http://www.goodreads.com/author/similar/3565.Oscar_Wilde


14
Alkotói adatlapokon legyen helye az életrajzi filmekre mutató linkeknek is

Ahogy a könyveknél, úgy az alkotóknál is jó lenne, ha az adatlapjukhoz lehetne csatolni a róluk készült életrajzi filmek IMDb-linkjét.


37
Szerzők adatlapján legyen "Tiltom" vagy "Rejtem" gomb

A "Figyelem" gombhoz hasonlóan, illetve annak inverzeként legyen beállítható, ha semmilyen tartalmat nem szeretnék a frissemben látni, ami egy adott szerzőhöz kapcsolódik: sem a könyveit/könyveinek olvasásait, sem a saját karcait vagy a könyveihez/adatlapjához kapcsolt karcokat, sem a műveiből vett idézeteket stb.


55
Ha a szerzőnek az adatlapján megadott, hogy milyen nemzetiségű, akkor az általa írt könyvekhez kerüljön oda automatikusan a nemzetiséget jelölő címke

Sok helyütt, bár a szerzőnél megadott, hogy milyen nemzetiségű, a könyveinél ez nem szerepel, mivel azokat egyenként kéne hozzáadni. Szerintem egyszerűbb lenne, ha egy automatika legalább az új könyvek esetén ezt a címkét hozzáadná a könyv adatlapjához.


3
A betűrendbe rendezést (és megjelenítést) segítendő, lehessen megadni az alkotó- és kiadói nevekhez úgynevezett rendezőkulcsot/aliast.

Nem feltétlenül felhasználói funkció kell, hogy legyen, de jól jönne, ha legalább a szerkesztők meg tudnának adni egyes adatoknál külön megjelenítendő, és külön rendezést segítő formákat az adott alkotói, illetve kiadói adatlapokon. (Akár a rendezőkulcs/alias kijelzése és vonatkozó hibajelzések után.)

Például nevek esetén, ha külföldi a szerző, a rendezőkulcsban a családneve lenne elöl, hogy ábécésorrendbe lehessen rendezni. Nem latinbetűs írást használó, pl. orosz vagy japán nevek esetén a rendezőkulcsban lehetne megadni a rendezéshez (is?) használt romanizált, latinbetűs alakot.

(Az ötletet a Wikipedia alapjául szolgáló MediaWiki szoftver adta.)


17
A szerzők adatlapján legyenek elkülönítetten listázva azok a kötetek, amelyekben nemcsak ő alkotott, hanem más is.

Az alkotói adatlapon elkülönítve vannak a kötetek és a szerkesztések, ennek mintájára jó lenne leválasztani azokat az antológiákat is, amelyekben a szerző csak 1-2 művel, novellával van jelen, de nem teljesen az ő kötete az adott könyv.


127
A külföldi szerzők is a családnevük szerint legyenek ábécébe sorolva.

Nem jó szerintem, hogy a keresztnevük szerint vannak besorolva, csak mert az van elöl.


17
Lehessen a szavazásokat zónákhoz/alkotókhoz kapcsolni, illetve legyenek kategorizálva.

Így egy téma/alkotó rajongója könnyebben megtalálhatná az őt érdeklő szavazást; illetve a kategóriák egyszerűsítenék a keresést.
(Pl. jobb oldalt a "Kedvenc szavazások" és "Saját szavazások alatt" lehetne még "Könyves szavazások" vagy "Közérdekű szavazások", vagy akár a kapcsolt zónák nevei is megjelenhetnének.)
Így átláthatóbbá/kereshetőbbé téve szerintem népszerűbb is lenne a szavazások használata. :)


27
Alkotói adatlapok és az alkotókról szóló szócikkek és cikkek (hírek) összekapcsolása

Lehessen a szócikkekhez és a Hírekben megjelenő cikkekhez alkotói adatlapot társítani, és az alkotói adatlapokon jelenjenek meg az alkotóhoz tartozó cikkek, szócikk(ek). (ez utóbbinál azért a többes szám, mert pl. lehet szócikke a szerzőnek és külön egy-egy könyvének is.)


3
Az újonnan felkerült alkotók adatait (nemzetiség, születési adatok stb.) egy ideig állítgathassa az, aki miatt létrejött az adott alkotói adatlap.

Az újonnan felvitt kiadók adatait (székhely, webhely stb.) egy ideig tudja állítgatni az, aki miatt létrejöttek, tehát az, aki olyan könyvet vitt fel, ahol szerepel az új kiadónév.

Mivel nem látok különbséget aközt, hogy új kiadók és új alkotók adatlapjait töltöm ki, javaslom, hogy kezeljük egyformán a kétféle esetet.


16
Írói adatlapon az életműnél látszódjon könyvek mellett a %-os értékelés

8
A szerző adatlapjáról legyenek leválasztva azok a sorozatok, amikhez csak minimális köze volt.

Jelenleg az alkotói adatlapon olyan sorozat is megjelenik, amihez a szerzőnek minimális vagy szinte semmi köze nem volt. Példák:
http://moly.hu/alkotok/dean-r-koontz Dean R. Koontz adatlapján ott van a "Reader's Digest válogatott könyvek" sorozat. Gondolom azért, mert az egyik regénye szerepelt valamelyik válogatáskötetben.
http://moly.hu/alkotok/charlaine-harris Charlaine Harris adatlapján szerepel az Aisling Grey (Katie MacAlister sorozata), mert van egy novelláskötet, ahol mindkét szerző egy sorozatából megjelenik 1-1 novella.
http://moly.hu/alkotok/garth-stein Garth Stein adatlapján is ott van a Reader's Digest, mert az Enzo c. könyve megjelent valamelyik válogatáskötetben. Pedig neki amúgy sorozata sincs.
Az ilyeneket itt össze lehetne gyűjteni, hogy majd ki lehessen szűrni őket, mert ezek nem oda valók.


37
Ne legyen elég 1 könyv olvasása az alkotói értékeléshez!

A legtöbb írónak nem csak egy kötetből áll az életműve, és annak legalább 20 százalékát végigolvasva engedje meg a rendszer, hogy bárki is alkotóértékelést írhasson.


-7
Az alkotói adatlapon megjelenhetnének idézetek a szerző fordításaiból is.

Épp a mai napon történt, hogy elkeveredtem Tótfalusi István alkotói adatlapjára, és elkezdtem olvasgatni az idézeteket. Volt ott több minden: versek Zelk Zoltántól, Weöres Sándortól, Kosztolányi Dezsőtől... Egytől egyik olyan könyvekből származtak az idézetek, amelyeket Tótfalusi szerkesztett. De ha jobban belegondolok, ettől a pár idézettől nem "kerültem közelebb" Tótfalusihoz, nem ismertem meg őt jobban, sőt gyakorlatilag semennyire. Csupán más alkotók sorait olvasgattam. Abból a 2-3 oldalnyi idézetből, amit volt türelmem átböngészni, arra az általánosító következtetésre jutottam, hogy Tótfalusi inkább szerkeszti és fordítja, semmint írja a különböző műveket.
Így felmerült bennem a kérdés, hogy miért is ne jelenhetnének meg az alkotói adatlapján olyan idézetek, amelyekhez sokkal több köze volt; idézetek az általa fordított művekből. Ezáltal jobban megismerhetnénk őt, és kicsit több fogalmunk lehetne arról, hogy milyen minőséggel és értékkel rendelkező alkotások dicsérik az Ő munkásságát.
(Tótfalusi természetesen csak egy szemléltető példa, a megállapításomnak más alkotók esetében is lehet létjogosultsága.)


179
Én és ... a sorozat/alkotó

Én és a könyv mintájára lehetne
1. én és a sorozat és
2. én és az alkotó oldal is


35
Hírhez lehessen alkotót kapcsolni

ill. a már beküldött művekhez kapcsolt hírek is jelenjenek meg az alkotói adatlapon valahogy