10
Borítótípus jelzése kiadás társításánál.

Ha megszerzek egy könyvet, a kiadás társításánál az adatok között az is látszódjon, melyik kiadás a keményborítós és mely a puhaborítós.


-1
Külön első és hátsó borító is rendelhető legyen egy kiadáshoz.

Sokszor a hátsó borító is olyan tartalommal bír, hogy érdemes feltölteni róla egy képet (például képregényköteteknél), jó lenne, ha a kiadás adataihoz lehetne külön rendelni első és hátsó borítót.


7
Kiadás hozzáadásakor lehessen egyúttal borítót is feltölteni

Új kiadás hozzáadása esetén felajánlja, hogy válasszunk borítót, de új feltöltését nem. Ezt csak utólag lehet megtenni, ide-oda kell kattintani. Hosszadalmas.


-4
Friss megjelenések közé ne kerüljenek be az újra kiadások

Mostanság vettem észre, hogy van egy könyv újra kiadás, amikor az adatlap nem változik, csak új kiadási információkat kap, akkor az is bekerül a friss megjelenések közé, attól függetlenül, hogy x hónapja már forgalomban van, és egyáltalán nem friss az adott megjelenés.
Ilyenkor számomra tévesen van újra a friss megjelenések között, hiszen a könyv tartalma már egyszer kijött, és én szívesebben venném, ha nem a "régi" könyvek kerülnének fel ide, hanem újak, amik még nem voltak itt kint.


2
Méret megadása a könyvekhez

Legyen lehetőség a könyvek méretének megadására. Olyan könyvek esetén, amikből több kiadás is van, lehetne minden kiadáshoz külön hozzárendelni a méretét. (Lehet, hogy ez csak nekem fontos, de jó lenne tudni egy könyvről hogy pontosan mekkora, mielőtt megveszem.)


-10
Borítómodell csatolása opció könyvfeltöltéskor
Detty89 294d iktatva

1
A kiadás adatai között legyen megkülönböztetve a kemény-, illetve puha borító

Mikor kiadást csatolunk olvasáshoz, vagy saját példányhoz, akkor lehessen azt is megadni, hogy keményborítós-e az adott kötet. A kis ikon, ami a címlapot mutatja, lehetne más színű (pl barna, mint a legtöbb könyvtár-programban) az eltérő kötéseknél. Ezt a kiadás adatainál lehetne szerkeszteni, felvinni.


0
UPC kód

Molyon és amúgy gyakorlatilag bárhol az ISBN, illetve az ASIN szám alapján vannak nyilvántartva a könyvek, képregények, stb. Én azonban ma belefutottam azon problémába, hogy ha az államokból rendelek valamit, ott gyakran nem ezt használják, hanem egy úgynevezett UPC kódot.
Talán be lehetne ezt is vezetni az oldalon, ha egy képregénynek például nincs ISBN száma, akkor helyette a kódot beírni. Vagy nem tudom esetleg valahogy át lehet-e konvertálni egyiket a másikba.


35
Borító illusztrátor megadása kiadásnál

Egyre több könyv jelenik meg elismert grafikusok által készített borítóval, nem csak egy cím és szerző van a könyv elejére dobva.

Pl. egyik személyes kedvencem Richard Anderson, digitális festő, de sok hazai kiadó is kér fel hazai műveszeket, hogy elkészítsék a magyar kiadás címlapját, elég csak megnézni a Delta Vision vagy a Fumax könyveit.

Továbbá a feltöltött képregénykötetek esetében is jól jöhet ez a plusz információ, mert sokszor nem az illusztrálja a történetet, aki a borítót készítette. (Ide is hozok példát: Alex Ross például híresen sok képregényborítót fest, azonban nagyon kevés képregényt illusztrált.)

A javaslatom az lenne, hogy a kiadásnál hasonlóan az illusztrátor (és a fordító) megadásához, legyen egy "borítót készítette" opció is.


0
sorszámozott példány jelölése kiadásoknál

kiadások felvitelénél lehessen jelölni hogy sorszámozott (limitált) kiadásról van szó esetleg egy plusz szövegmezőben lehessen beírni hogy mekkora példányszámban került kinyomtatásra az adott kiadás
a könyv saját példányánál egy külön szövegmezőben szerepelhetne a könyv sorszáma


-2
spirál kötött

Vannak könyvek, amik nem puha- illetve kemény kötésben jelennek meg, hanem spirálozottan - igaz, kevesebb van ezekből a kiadásokból. Ez is lehetne opció kiadás felvitelénél.
Ez pl spirálkötéses: https://moly.hu/konyvek/edie-eckman-beyond-the-square-crochet-motifs


19
Egy bizonyos könyv különböző kiadásainak fülszövegei

Sziasztok!

Korábban volt olyan megfigyelésem, hogy egy bizonyos könyv kiadásainál elkülönülnek az adatok (borító, kiadási jellemzők). Viszont, ha még mindig ugyanannál a könyvnél, a két külön kiadásnak, két különböző fülszövege van, a két fülszöveg egy bugyorba kerül. Talán szerencsésebb lenne, ha konkrétan szétválasztható lenne a fülszöveg, melyik melyik kiadáshoz passzol. (Mondjuk kettőnél még esetleg a fülszöveg felvezetésének dátuma, illetve az újonnan felvett kiadási adatlap dátuma alapján látható, hogy hogyan tartozhatnak össze.) Leginkább többedik kiadások, és esetlegesen többedik fülszövegek esetében lenne jó az elkülöníthetőség.
Köszönöm az információt.
Üdvözlettel:
Georgina


0
Egy mű többkötetes kiadásának egymáshoz rendelése adatlapon belül

A jelenlegi rendszer szerint ha egy regény több kötetben jelenik meg, akkor is egy adatlap jár neki, ami teljesen logikus. Viszont így simán előfordul, hogy egy adatlapon felváltva vannak ~200 meg ~600 oldal körüli kiadások (vagy ennél sokkal kaotikusabb variációk) is, és aki a többkötetes kiadást olvassa, nem tud az olvasmányához kiadást társítani, illetve az Összoldalszám-kalkulátor sem tud hiteles értéket adni.
Az a javaslatom, hogy az adatlapok feltöltésénél/szerkesztésénél lehessen egymáshoz kapcsolni az egy kiadásba tartozó köteteket, és a Moly automatikusan tudná, hogy ha elkezdted A gyűrű szövetségét, akkor az utolsó kis kapszulácskát nyilván akkor jelölöd be, ha már A király visszatér végén jársz. Például.


-1
Figuratív alakú - ez látható legyen a könyv adatlapján (puha-és keménytáblás opció mellett/helyett)

Tudom, hogy létezik "lapozó" címke, de az nem feltétlenül az ilyen szabálytalan alakú (többnyire gyermek)könyvekre vonatkozik. Szerintem jobb lenne, ha ez külön látszana a könyvadatlapon.


31
Kiadásokhoz megjegyzés fűzése

(Nem találtam ilyen felvetést, ha volt már, elnézést kérek.) A Lovak a ködben c. könyv 2015-ös kiadása kapcsán jutott eszembe, hogy mivel ez az első, 2001-es kiadáshoz képest átdolgozott, itt-ott rövidített változat, jó lenne, ha lehetne valahogy kiadásjelzést kapcsolni az egyes kiadásokhoz, pl. javított, bővített, átdolgozott, vagy akár első kiadás...


26
Könyvkötetek jelölése a kiadásokban

Az egy adatlapon szereplő többkötetes könyvek kiadásaiban (amelyek külön-külön az egyes kötetekhez kapcsolódnak) jelölni lehessen, hogy az hányadik kötet. Pl.: http://moly.hu/konyvek/baktay-ervin-india-muveszete könyv létezik kétkötetes és egykötetes kiadásban is; mind a „három” kötet egy könyvadatlapon szerepel. Nagy segítség lenne a könyvek beszerzésénél (volt hogy utólag derült ki, az adott könyv kétkötetes), ha a kiadásoknál szerepelne egy ilyen információ: II/1 és II/2, vagy önálló kötet, attól függően melyik kiadásról is van szó.


16
Kiadások értékelése

Lehetne a kiadásokat csillagosan/szövegesen értékelni. Vannak olyan könyvek, amiket több kiadó is publikált (pl. Büszkeség és balítélet), és ez segítene abban, hogy melyiket érdemesebb választani. Illetve egy nem túl igényes fordításnál lehet valaki inkább eredeti nyelven olvasná el az adott könyvet, ha látja a kiadás értékeléseit.


11
Sorszámozott példányok

Némelyik könyv vagy egyes kiadások rendelkeznek sorszámozással, egy adott darabszámra lett korlátozva a megjelenésük. Az ilyen sorszámozás meglétét lehetne kiadásoknál feltüntetni (pl. 1000 sorszámozott példány került nyomtatásra), valamint a magánkönyvtárban beállítható lenne a könyv sorszáma is (pl. 525. számozott példány).


45
Kiadásoknál lehessen megadni, ha az rövidített / átdolgozott / abridged kiadás

24
Új könyv felvitelekor legyen kötelező min. egy kiadás megadása

Több olyan igen hiányos könyvadatlappal találkozom a Molyon, ahol csak az író s a könyv címe van megadva, netán még néhány címe, de sem fülszöveg, sem borító, sem kiadás...
Egyes adatok megadását kötelezővé lehetne tenni új könyv "létrehozásakor", pl. minimum egy kiadás megadását.

(Sokszor talán azért kerülnek fel így könyvek, mert aki olvassa, jelölni szeretné ezt a Molyon, de nem tudja, mert azt adatbázisban nem szerepel, így gyorsan felviszi, de igazából bármifajta pontosabb adat nélkül. Ha viszont valóban ez az indítórugó, akkor egy példány máris a kezében van, aminek a kiadási információit felviheté, s ha neten nem található borító, még be is bescannelhetné azt.)


38
Kiadás típusát (puha- vagy keménykötés, hangoskönyv és ebook) egy legördülő listából lehessen megadni.

Mivel ezek úgyis nagyjából kizárják egymást*, átláthatóbb lenne, ha nem egymástól függetlenül, hanem egymást kizárva, listából kellene kiválasztani őket. (Nyilván lenne egy "nincs megadva" opció is a listában.) A jelenlegi felületen szerintem eléggé kontraintuitív, hogy a puhaborító megadáshoz ki kell választanom, hogy "Puha fedél javítása", majd a nem bejelölt rubrikát bejelöltre kell "javítanom". Ráadásul jelölhetem egyszerre puha- és keményborítósnak a kiadást. (A szerkesztők persze akkor az orromra koppintanak, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem is tudnám egyszerre bejelölni, mert legördülőből kell választani.)

(*A "hangoskönyv+ebook" jelzést meg lehet talán indokolni, hogy kizárólag digitálisan terjesztett hangoskönyvet jelent, de ez szerintem nem jellemző, és nem veszítünk sok infót, ha az is simán "hangoskönyv" lesz.)


28
Könyvadatlapon jelenjen meg az is, hogy melyik kiadáshoz van védőborító.

Tipikusan kemény borítós könyveken szokott lenni egy levehető külső borító, jó lenne, ha ezt jelölni lehetne a kiadásnál.

(@schummyka felvetése)


48
Puha/kemény fedél a "Tedd jobbá" oldalon.

Ha egy könyv megvan a magánkönyvtáramban, és van hozzá kiadás beállítva, viszont nincs információ a fedélről, az jelenjen meg a "Tedd jobbá!" oldalon.


16
Könyvek adatlapján szerepeljen az egyes kiadásoknál a borítóár is.

Nemrég megjelent, még kapható könyvek esetén hasznos lehet, hogy tudjuk mihez viszonyítani az árakat. Nem egyszer előfordul, hogy egy webáruházban egy 3000-es borítóáras könyvnél ki van írva 4000 forint áthúzva, majd "20% engedménnyel" 3200 forintért megveheted. Az ilyenek kiszűrésére nagyon hasznos lenne.

Régi kiadású könyvek esetén meg szerintem nagyon érdekes historikus adat, hogy "jé, ez a vastag könyv 30 forint volt akkoriban".


78
Lehessen kiadáshoz fülszöveget csatolni.

Előfordul, hogy egy-egy kiadásnak más a fülszövege (ismertetője), így érdemes lehet ezeket kapcsolni. Ezután a fülszövegeknél egy kis információs ikon mutatná felugró buborékban (tooltipben) a kérdéses kiadás adatait, esetleg a borítóképét is.

Ez megkönnyítené a fülszövegek rendszerezését és kiadási sorrendben való megjelenítését/rendezését, valamint egyértelműbbé tenné, hogy melyik fülszöveg melyik kiadáshoz tartozik.


95
Hangoskönyvek kiadásainál meg lehessen adni a könyv hosszát percben

- és valahogy számítson bele az éves olvasásba


11
Az illusztrátorok mellett meg lehessen adni a fotósokat is.

Kiadás felvitelénél meg lehetne adni fotóst is, mivel az illusztrátor fogalmába nem tartoznak bele, pedig ugyanolyan fontos a szerepük. Szakácskönyveknél nem annyira, de fotóalbumoknál mindenképpen. Ha valaki kiadja a saját fotóit, akkor mint szerző és fotós is szerepelne.

Vagy az alternatív megoldás: az illusztrátor fogalmába tartozzanak bele a fotósok is.


6
A könyvsorozatokhoz lehessen megadni úgynevezett sorozat-ISBN-t.

Előfordul, hogy nem csak egy könyvsorozat egyes tagjai, hanem a sorozat maga is kap ISBN-t, ilyenkor, ha minden igaz, a magyar gyakorlat ezt egy „Ö”-vel jelzi.

Pl.: 9789631234567Ö (tehát egy szokásos ISBN-13 plusz egy Ö)