11
Keresőfunkció reform

Kereséseknél, apró elírások, elgépelések után is adjon ki a kereső hasonló alakú találatokat.


19
Idézetek közötti keresés finomhangolása

A példa kedvéért: bűn témájú idézetet szeretnék Agatha Christie-től - így keresni jelenleg nincs mód. Vagy az összes A. C.-idézetet nyálazom végig, vagy azt a bő 21 000 idézetet, amelyet a "bűn" kulcsszóra találatként kihoz. Azt szeretném, ha idézet keresésekor lehetne szűkíteni szerzőre és kulcsszóra. Mint például az adott esetben: Agatha Christie + bűn.

(Technikailag talán úgy lehetne kivitelezni, hogy az alkotói adatlapon ne csak kedvencelés szerint vagy időrendben lehessen listázni az idézeteket, hanem kulcsszó szerint is lehessen keresni köztük. De ez már részletkérdés.)


12
Lehessen CSAK Közérdekű polcok között keresni, vagy kiszűrni a polctalálatok közül azokat, amik Közérdekűnek vannak jelölve

3
Legyenek keresőmezők az aloldalakon is

Minden molyos oldalon lehetne egy kis kereső ikon, ami az adott oldalon lévő tartalmakra keres (pl. könyvadatlap idézetei között, vagy polc polcelemei között).


-1
Hozzászólások közötti böngészés

A lényege, hogy amikor a szavakat beírom a keresőbe, hozzászólásoknál is kiad találatokat. Régóta meg akarok találni egy beszélgetést, de csak a hozzászólásokhoz vannak kulcsszavaim, a karcról semmit sem tudok, még arra se emlékszem, melyik moly írta.


6
Finomítás a Merítésbeli keresésen

Ha konkrét rovatra keresünk, akkor a találatok között először mindenképp magát a rovatot listázza ki, azt követően pedig azokat a helyeket, ahol meg lett említve a rovat.


44
Könyvek egy cimkével - sorozat szűrés

Kerestem könyveket ugyanabból a kategóriából. Pld "sci-fi" cimke. (El akarom olvasni a legjobbakat.) De szeretném szűrni a listát, aszerint, hogy sorozat-e vagy nem. Nem érdekelnek a sorozatok, csak "rendes" könyvet akarok olvasni. Jó lenne ha lehetne.

Ez amúgy több helyen is elérhető lehetne.
1. Az egyszerű könyvkereső sem tudja ezt, pedig sokszor tetszene.
2. Várólista is tud szűrni rendezni, de nem ezzel a kritériummal.
3. Kívánságlista

...

stb


15
Polc keresése

Azt szeretném, ha a kereső kiírná, hány könyv van a polcon. Bosszantó, hogy ugyanolyan nevű polcok között kutakodva olyan polcokat találok, amelyeken csak egy-két könyv van rárakva, vagy még az se, csak üzeneteket tartalmaz.


25
Könyvek keresésénél lehessen hozzáadni címkéket.

Pl. a keresőbe beírom azt, hogy "ház", hogy kigyűjtsem azokat a könyveket, amiknek a címében ez szerepel. Ilyenkor jó lenne címkéket hozzáadni, hogy a találatokat szűrhessem pl. a "magyar nyelvű"-ekre, amiben "vámpír"-ok szerepelnek.


9
Keresések megkönnyítése ajánlásokkal.

Arra gondoltam, hogy kellene egy olyan lehetőség, hogy amikor rákeresek egy névre/zónára/karcra/akármire, akkor alul egy külön ablakban feldobna hasonló tematikájú zónákat/karcokat/stb., szóval ne csak azokat mutassa amire én rákerestem.
Ugyanis azt veszem észre, hogy elég "merev" a Moly keresőmotorja, és ha nem azt írom be amire a motor "gondol", akkor nem fogja feldobni a találatok között azt, amire nekem lenne szükségem. Pedig lehet hogy ott van, csak amit beírtam szót, az másképp hangzik, mint mondjuk a zóna neve amit keresek, így nem lesz ott a találatok között.

Saját tapasztalatból mondom, hogy néha percekig csak azzal szenvedek, hogy megtaláljak egy zónát, amit különböző szavak beírásával próbálok meglelni, többnyire sikertelenül.
Most pl. az észlelések zónát nem lelem sehol, hiába írom be a keresőbe, hogy "észlelés" "észlel", nem az jön fel amelyik nekem kéne. Határozottan emlékszem, hogy pár hete nézegettem, és voltak benne friss karcok, most viszont amit találtam, az a "Molyészlelések" néven fut, de ott több hónapos az utolsó karc.

Szóval egy ilyen ajánlószerűségre gondoltam, ahol felsorolná, hogy mondjuk "ezeket még hasznosnak találhatod", vagy valami hasonló címszóval, és az összes olyan zónát megmutatná, amelyiknek a legkisebb köze is lehet az általam beírt szóhoz.
Talán mindent elmond az, hogy még így 2 év után is találok olyan zónákat, amiket most látok először. :)


11
Polcokra keresésnél szűrés közérdekűekre
graphoman 1148d iktatva

37
A kereso - "did you mean?"

Nagyon tetszik a moly keresoje, foleg az hogy mindenfele dolgot keres egyszerre (polc, karc, alkoto, konyv, idezet, stb)

Az iment kerestem ra Michael Crichton - ra, de elirtam, "crischton" lett belole.
Nem hozott fel egy talalatot sem. Ami helyes.
DE
Az imdb meg a google meg az ilyen nagyobb keresok, segitenek ilyenkor. Az SQL ben van egy olyan hogy SOUNDEX, s azzal ki tudta volna a Moly is a Crichton-t adni.

Azért, hogy a mostani talalatokat ne rontsuk el, valoszinuleg ezt csak akkor is lehetne hasznalni, ha valaki rakeres valamire es nincs egy talalat sem ...


13
A keresési szövegnek megfelelő pontos találatok jelenjenek meg a lista elején

A lényeg: Ha beírok egy könyvcímet a keresőbe a beírtaknak megfelelő könyvcím legyen az első találat.
Indoklás: Azt gondoltam a keresés a fentieknek megfelelően működik, de ez nem így van. Például Guillermo Orsi: Szent Város című könyvét keresve, beírom a könyv címét azaz, hogy Szent Város.
A következő 10 találat jelenik meg:
„Szent Ágoston: Isten városáról / De Civitate Dei
Bátky András: Pipogya és a Városvédő Szent (Pipogya 2.)
Anthony Horowitz: Égi háború 81% (Az Ötök ereje 2.)
Michael Foss: Arthur király és a kerekasztal lovagjai
Dore Gold: Harc Jeruzsálemért
H. A. W. Treffz: Sivatag és tenger között (Világjáró)
Alexandre Dumas: A három testőr 90% (A három testőr 1.)
Mika Waltari: Szinuhe 91%
Thomas Mann: József és testvérei 93%
Bálint Aladár (szerk.): Éjfél / Kísértethistóriák 75%”

Igaz, hogy az összes találatra kattintva megtalálható a könyv, de úgy gondolom a keresett szövegnek megfelelő pontos találatnak kellene elöl lennie.


27
Felhasználók (publikus) valós nevében is keressen a kereső.

Ha beírok egy nevet, pl. "Erdős Adrienn", akkor a kereső kidob két tagot, akinek ez a neve (Erdős_Adrienn és Adrienn_Erdős), de nem dobja ki Adrienn1994-et, akit szintén így hívnak, és ez az adatlapján is látszik. Jó lenne, ha őt is megtalálná a kereső.


22
Kereső dobja ki a hasonló találatokat is

Ha egy szerző nevét elírjuk egy betűvel, sokszor előfordul, hogy nem hozza ki a kereső. Jó lenne, ha a hasonló találatokat felhozná "mint ötlet".


21
Karcok találati listájában szűrési lehetőség.

Teszem azt, érdekelnének Alessandro Baricco karcok, és megörülök, hogy van nekem 241 karctalálatom, de mikor már fél perce görgetek lefele és még mindig csak a szerencsesütis zónák ugyanaz a két mondata van előttem, akkor arra gondolok, hogy lopom én az időt? És előfordulhat, hogy nem is veszem észre, hogy áthajtottam egy, a számomra relevánsabb karcon. Erre lehetne lehetőség, ha ki lehetne szűrni a találati listában zónákat. A szerencsesütis és az egy költő - egy vers zónák tudnak nagyon veszélyesek lenni, ha az ember kifejezetten csak a szerzőre keres rá, de biztos van még zóna, mely egy-egy adott szerzőnél tud sok egyforma találatot kiadni (de nem feltétlenül szerzői probléma ez, lehet könyvcím, szereplő is). Ha nincs zónásítva egy-egy ilyen, nyilván ott fog maradni, de jelentősen csökkenne így is a találati szám, amit már rövidebb idő alatt át tud nézni az ember.


0
Az Üzenetekben is keressen a központi kereső.

Tudom, hogy van külön üzenetkereső, de szerintem kényelmesebb lenne, ha a központi keresne benne.


59
Hozzászólásokban és a Súgóban is lehessen keresni a központi keresővel.

26
Keresés / polc találatok: jó lenne, ha látszana, hány könyv/elem van a polcon

Így, mint itt: http://moly.hu/polcok
(@JamiC ötlete)


54
Keresési eredményekben jelölni, ha a találat a tartalomjegyzékben van, pl. ha egy novellára keresünk.

Mert így lehet, hogy azt hisszük, hogy nem releváns a találat.