-3
Hozzászólások kikapcsolása értékelések alatt

Sok a troll és gyakran tapasztalom, hogy valaki felregisztrál és egyből trollkodik, kissé unalmas már.


-9
Értékelés automatikusan kerüljön az olvasmánylistára

Sziasztok molyok. Én nem szoktam böngészni a molyolás lehetőségei között, de szerettem volna valamit megkeresni, és olyan statisztikára bukkantam, hogy mínusz 1000% az olvasásom az előző évhez képest. Miközben ez természetesen nem így van. Amit az ad, hogy én csak értékelést írok, nem foglalkozom az olvasmánnyal. Ez vetette fel a kérdést, hogy amit értékelünk, miért nem kerül át automatikusan, főleg, hogy fordítottan igaz a dolog. Mi a véleményetek?


7
Keresés az értékelések között is!
sarah05 222d iktatva

-17
Legyenek minimum karakterszámok az értékeléseknél

A moly.hu szerkesztői számos hasznos funkciót létrehoztak. Ezek közé tartozik az, hogy lehet csillagosan értékelni egy könyvet, illetve lehet szűrni az értékeléseinket úgy, hogy külön válassza azokat, amelyek még nem lettek szövegesen értékelve. Rajtam kívül másokat is zavarnak azok a szöveges értékelések, amelyek semmitmondóak, egy-két szóból állnak, mint például az "imádtam", amelyet simán ki lehetne fejezni a csillagozás által. Valamint találkoztam már olyan értékelésekkel, amelyek későbbi értékelésírásukra utalnak, ami szintén felesleges, hiszen a moly ehhez is valósított meg funkciót, hogy lássuk, mihez lehet majd értékelést írni, ha időnk és kedvünk engedi. Ahhoz, hogy ezeket szűrni lehessen, arra gondoltam, hogy lehetne minimum karakterszámot szabni az értékeléseknél, és így nem fenyegetne az a veszély, hogy ha valaki egy könyv értékeléseit böngészné, ilyenfajta véleményezésekbe fusson bele, hanem olyanokat olvashatna, amelyek tényleg rendesen kifejtik a gondolataikat és véleményüket egy adott műről.


35
Olvasásnál lévő borító automatikus csatolása értékeléshez

Ha az olvasásnál csatolom a kiadást, akkor praktikus lenne, ha az értékelésemnél is automatikusan ugyanaz a borító jelenne meg és nem kellene külön beállítani.


20
Lehessen idézetet értékelésbe, esetleg karcba beágyazni

Tehát az idézet szövege megjelenne az értékelésben, de összekötve az eredeti idézetes linkkel (pl. hiperlinkként, és más betűtípussal/mérettel jelenve meg stb.).

Lehetne korlátozás ezzel kapcsolatban (pl. hogy csak x számú beágyazott idézet lehet értékelésenként, ill. csak a könyvhöz tartozó idézetet lehet beágyazni).
Az értékelés írója eldönthesse, hogy beágyazott idézetet szeretne-e vagy linkként jelenjen meg az idézet.

Adott esetben az ötlet kibővíthető pl. karcokra (vannak kifejezetten idézetet megosztós zónák. Ezzel az ötlettel a karc azonnali összeköttetésben lenne az idézet saját oldalával, nem kéne azt sem átmásolni, sem külön beilleszteni az elérhetőségét).


13
Értékelések korlátozott rotálása az könyv főlapján a kiemelt értékelések között

A sokszínűség megőrzése érdekében lehet, hogy jó megoldás lenne valamilyen módon rotálni a könyvek főlapján megjelenített értékeléseket. Ha jól értem a jelenlegi gyakorlat vagy a kedvencelések vagy a megtekintések számán alapszik, esetleg a kettő kombinációján. Ez azonban azt jelenti, hogy főleg a felkapott (népszerű) könyvek esetén műfajonként ugyanazon korlátozott számú felhasználó értékelései szerepelnek a főlapon. A főlapos megjelenés pedig emiatt főleg a felhasználókat figyelők számától függ, épp ezért egyfajta "véleménydiktatúra" kialakulásához vezet. Ez főleg a teljesen frissek számára teszi nehézzé az értékelés megjelenítését (főleg, ha valaki nem gyűjti a figyelőket), és emiatt talán egy kicsit demotiváló is lehet. A rotálásnak valószínűleg korlátozott mértékben megvalósítva lehet értelme (pl. a 10 kiemelt értékelésből 2-4 maximum ilyen) és "sávosan" (pl. adott megtekintés/kedvencelés számú értékelést havonta/hetente/más periódusonként hasonló megtekintés/kedvencelés számúra cserél le).

(Ha ez a jelenlegi gyakorlat is vagy technikailag nem vagy nehezen megvalósítható akkor elnézését, hirtelen ötlet volt).


14
Lehessen többször értékelni egy könyvet egy értékelési linken belül

Tehát a korábbi értékelés mellett lehetne újra csillagozni és szövegesen értékelni a könyvet. A csillagozások közül az átlagba csak egy, a legújabb értékelés csillagozása számítana bele (hogy ne legyenek csillagozásátlag-kalózok).
A korábbi értékelés pedig elérhető lenne ugyanezen a linken pl. legördülő menüben, „Korábbi értékelések” néven, vagy csak ott lenne alatta, egy másik szövegdobozban.
A régi és az új értékelések külön-külön, egymástól függetlenül csillagozhatók lennének (polcelemekhez hasonlóan. Azt is el tudom képzelni, hogy saját hozzászólás-folyama is lehessen egy új értékelésnek), és a moly jegyezné azt is, hogy melyiket mikor tette fel a tag (ez most is megvan az értékelési linknél). Ha új értékelést visz fel valaki, az automatikusan bekerülne a Figyelői frissébe.


16
Összes értékelésnél legyen egy "Csak ami a kívánságlistámon szerepel" gomb

Nagyon tetszik, hogy az összes értékelésnél rá lehet arra szűrni, hogy csak azokat a könyveket jelenítse meg, amiket már olvastam, de olykor nem ez érdekelne leginkább, hanem azok a vélemények, amelyek a kívánságlistámon szereplő kötetekről szólnak. Szerintem nem lenne rossz egy ilyen funkció bevezetése :)


45
A magyar írók ne olvashassák és ne értékelhessék saját könyveiket

Mostanában azt vettem észre, hogy egyre több magyar író, elolvassa, majd értékeli a saját könyvét. Természetesen öt csillagra. Szerintem ezt nem kéne megengedni, mert az olvasók, és ne az írók mondjanak róla véleményt.


10
A "Minden értékelés" legyen beállítható a profiloldalon, ne a könyvadatlapokon egyenként lehessen csak elérni

A "Mutassa az eredeti műhöz és a fordításokhoz írt értékeléseket is" lehetőség most úgy érhető el, ha egy-egy könyv adatlapján betesszük az erre vonatkozó pipát. Hasznos volna, ha ezt nem egyenként, hanem a profiloldalon történő beállítással minden könyv esetében elérhetné az, aki ezt szeretné. Aki csak egy-egy adott könyv esetében szeretné látni az eredeti műhöz és a fordításokhoz írt értékeléseket, az betehetné a pipát csak a konkrét könyvnél, ahogyan most van erre lehetőség.


10
Értékelések kor szerint

Szeretném látni az értékeléseket kor szerint is, mert lehet hogy a könyv nagyon jó (5 csillag) a 13 évesek szerint, de ha az 50 évesek csak 1 csillagot adtak rá átlagban, az akkor mond valamit.

Az imdb csinál ilyent: https://i.imgur.com/38k2EgV.png
(Forest Gump példa)


0
Összes értékelésnél szűrés a csillagok száma szerint

A sokcsillagos értékelések között rengeteg a semmitmondó: "Zseniális, teljesen magával ragadott!" - az ilyenekkel, most mégis, mire megyünk? Az alacsony értékelések sokkal tanulságosabbak, jobban rávilágítanak egy könyv esetlegesen gyengébb pontjaira, ugyanakkor az erősségeire is. A kevésbé pozitív értékelések többet elmondanak egy könyvről, és számos olyan moly van, akinek a lehúzós értékelései is reklámértékűek. Csomó könyvet kívánságlistáztam már így, sőt, a kedvenceim közül is többnek kiugróan alacsony a százalékos értékelése.

Lényeg, hogy unom a sok semmitmondó sokcsillagos értékelést, és szeretném, ha nem nagyítóval kéne kiszűrni a hasznosakat.

Az "Összes értékelés" menüpontban is jó lenne tehát a csillagok száma szerint szűrni, úgy, ahogy az egyes könyvek értékeléseinél. Vagy ha ezt túl macerás volna megvalósítani, áthidaló megoldásként egy "Csak 3 vagy kevesebb csillagos értékelések mutatása" gomb is megteszi. A sok 4,5-5*-osat jobbára csak átpörgetem, annyira kevés köztük a lényegre törő.


8
Importálás goodreads-ről

Egy kedves barátnőm kérésére regisztráltam a molyra, alapvetően a goodreadsen vagyok aktív, váltani nem szeretnék. Viszont, hogy legyen értelme a molyon is fent lennem, nagyon örülnék, ha a goodreadsre töltögetett könyveim, értékeléseim importálhatóak lennének ide.


17
Érzelemnyilvánítás

Az olvasás után mondjuk nem csak szövegesen és csillagokkal lehetne egy könyvet értékelni, hanem ki lehetne választani pl. max. 3 érzelmet (akár szöveges felirattal, mint a címkék, akár emoticonnal), hogy mit éreztünk a könyv elolvasása alatt. A könyvnél gyűlne az adatlapján, hogy melyik érzelemre hány kattintás érkezett. :)


-3
Nemek szerinti bontás az értékeléseknél

A félreértések elkerülése végett: ez NEM szexizmus.
Az értékelések jelenleg nem hordoznak elég információt.
Ha látok egy könyvet jó értékeléssel, semmi nem árulja el hogy most 99 középiskolás lány értékelte fel, 50-50%-ban felnőtt olvasók mindkét nemből, vagy csak pasik.
Így fennáll a veszély hogy
- belefutok egy nagyipornóba angol romantika helyett
- kihagyok egy szépirodalmi művet mondván nagyipornó stb.
Nyilván a gyengébbik nemnek is akadhatnak hasonló félelmeik, én csak a magaméról beszélhetek.
A matekos rész kidolgozásának örömeit meghagyom a programozóknak, de szívesen segítek.


14
Összes értékelés menüben cimkék használata

A Merítés szerkesztésnél, a friss tartalmak kereséséhez segítség lenne, ha az összes értékelés menüben (https://moly.hu/ertekelesek/osszes) lenne lehetőség cimkéket megadni és az alapján szűrni a találatokat.


22
Életkor szerinti szűrés az értékeléseknél

Kedves Molyok, @Bence!
Létezik olyan szűrő a molyon, ahol a könyvek értékelésénél szűrni tudom az értékelők életkorát? Mert sajnos azt tapasztalom, hogy így 40-hez közel már nem feltétlenül egyezik a tinikkel az ízlésvilágom, és mivel úgy látom, hogy a fiatalabb korosztály került hangsúlyba a molyon (vagy legalábbis az értékeléseknél), kissé torzítanak azok…értem ezt azon, hogy mondjuk a „legjobb kortárs irodalom” 100-as listája nyilván egészen máshogy alakulna, ha mondjuk a 20-as korcsoport alakítja vagy a 60-as.Puszi <3


14
Értékelések szűkítése
Saoi 734d iktatva bővebben

Az értékelések között ne csak azokra lehessen szűkíteni a kört amit már olvastam hanem ami fent van a várólistámon.
Nagy segítség lenne amikor nem tudok dönteni hogy mi legyen a következő.


19
Mit jelentenek a különböző csillagok?

Néha bajban vagyok, hogy mégis hány csillagot adjak egy könyvnek. A Goodreads-en szerintem jó megoldás, hogy le van írva, melyik mit jelent (például 3 csillag: it was ok, stb.). Molyon is lehetne hasonló.


75
Legyen egy tag értékeléseinek rendezésekor "Amiket én is olvastam" opció

Gyakran nézem meg a friss figyelőim, vagy a figyelni tervezett személy értékeléseit, hogy mennyire "passzolunk" véleményileg. Ezt azzal "szűröm", hogy a sötétebbel kiemelt címeket keresem (ugye jelenleg így adja ki azokat, amiket már én is olvastam). Több száz könyvnél viszont, egy választható opcióval jóval gyorsabb lenne.
(Jelenleg csak csillagozás mértéke szerinti szűrés, csak csillagozott, csak szöveges, illetve mind lehetőségek vannak.)


-4
Egy értékelés "fejlécén" lehessen látni a könyvtesósági hasonlósági százalékot

Mikor új könyvet keresek olvasásra, nagyon fontos számomra, hogy mások mit írtak róla, hiszen végül is nem nagyon tudom más alapján eldönteni, hogy az amúgy szimpatikus könyvet valóban érdemes lenne-e elolvasnom.
De az a baj, hogy nem igazán tudom eldönteni, hogy kinek is a véleményére (értékelésére) hagyatkozzak. Ebben segít a könyvtesóság, de sokszor nem onnét indulnék ki, hanem egy könyvből. Ha a 'Értékelések' (a 'Kiemelt értékelések'-et is de értem) részben fel lenne tüntetve, hogy az illető ízlése mennyire hasonlít az enyémre (pl. a könyvtesó hasonlóság), akkor ezen információ segítségével, a számomra releváns vélemények alapján sokkal nagyobb eséllyel választanék olyan könyvet, ami nekem is bejön.


32
Egy könyv értékeléseinél csak annyi csillagos értékelésekre lehessen szűrni, amilyenek vannak.

Egy könyv értékeléseinél (pl. http://moly.hu/konyvek/andy-weir-a-marsi/ertekelesek) van egy legördülő lista, amivel ki lehet választani, hogy milyen csillagozású értékeléseket akarunk látni. Jó lenne, ha ebben a listában csak azok a számok jelennének meg, amikre nem lesz üres a találati lista. (Ha pl. egy könyvnek csak fél, 4,5 és 5 csillagos értékelései vannak, akkor ne jelenjenek meg egytől 4-ig a számok.) A megjelenítés vegye figyelembe a "csak szöveges" és a "spoilermentes" opciókat is.

Az ötlet az itt felmerült problémákra próbál megoldást adni: http://meta.moly.hu/posts/713


-14
Az értékeléseket lehessen aszerint listázni, hogy hány csillagosak (pl.: "Csak az 5, 1, stb. csillagos értékelések megjelenítése")

A szöveges értékelések közül a leghasznosabbnak azokat tartom, amelyekhez alacsony csillagos értékelés társul, mert ezekből derül ki a legjobban, hogy mik az adott könyv gyenge pontjai. Jó lenne egy olyan funkció, amely lehetővé tenné, hogy csak azokat a szöveges értékeléseket jelenítse meg, amelyeknek az írója egy bizonyos számú csillagot adott. (Az 5 csillagot adók gyakran csak néhány elismerő szót írnak, aki viszont 1-1,5 csillagot ad, az rendszerint meg is indokolja, hogy miért nem tetszett neki az adott könyv, milyen hibákat vélt benne felfedezni.)
Szóval szerintem a negatív értékelések mondanak el a legtöbbet egy könyvről, és szeretném, ha lehetne _csak_ ezeket megjeleníteni. Ahol nincs sok értékelés, ott még oké, végiggörgetem és csak a 3-nál kevesebb csillagosokat olvasom el, de több száz értékelést képtelenség végiggörgetni.

Megoldás alternatíva lehetne egy olyan gomb is, hogy "Csak a 3 csillagosnál kevesebb / csak a legalább 3,5 csillagos értékelések megjelenítése".


-1
"Politikai tartalom" figyelmeztetés

Elég sok aktuál vagy régebbi politikai könyv van a molyon.
Elég nehéz értékelni valamilyen vélemény kifejtése nélkül, talán nem is szerencsés. Nagyon jó lenne az értékeléseknél, szigorúan ilyen könyveknél egy olyan mint a felnőtt tartalom jelzés és egy kicsit nagyobb szabadság a teljes tiltás helyett.


-7
Súlyozott értékelés

Mindenki más, másképpen értékel, van aki öt csillagot ad mindennek mert már az is kedvencelést érdemel mert elolvasta, másoknál három csillag az alap könyv és évek során 2X adott öt csillagot.
Tehát azt ötöltem ki, hogy mindenkinél legyen egy csillagozási átlag és ehhez viszonyítva legyen egy alternatív !! érték ami azt jelzi plusz vagy mínusz tartományban mennyivel tér el a könyv értékelése az értékelők átlagától.
Érdekes adat lenne, hangsúlyozom nem a csillagozás helyett, hanem mellette mint kiegészítő információ.


-2
Különböző csillagozási rendszer.

Mivel manapság katasztrofális állapotokat mutat a magyar könyvkiadás minőség ellenőrzése, ezért arra gondoltam, hogy jó lenne egy olyan csillagozási rendszer, ahol külön lehetne értékelni a történetet, és külön magát a terméket.
Így az olvasók képet kaphatnának arról, hogy melyikek a leggyengébb/legjobb minőségi kiadók az országban, amiből pedig össze lehetne állítani egy éves listát, hogy az adott évben melyik kiadó volt a leggyatrább és melyik a legjobb.
Egyfajta statisztikai közlés mindenki felé, akit érdekelnek az olyan adatok, hogy hol tart jelenleg a magyar könyvkiadás minősége (személyes vélemény: nagyon mélyen, sajnos).
Ebből a statisztikából talán maguk a kiadók is tanulhatnának, (feltéve, ha van önbecsülésük), és talán, TALÁN képesek lehetnének a fejlődésre, és elindulni az igényesség felé vezető úton.

A továbbiakban akár virtuális díjakat is lehetne osztani, amit a kiadói profilok mellett mutatna az oldal, mint a molyoknál a kitüntetések. :)
Legigényesebb kiadó, legkedvesebb eladók, illetve vica versa. Legigénytelenebb kiadó, legbarátságtalanabb eladók. Pozitív vagy negatív csalódások.
Tudom, hogy mindenkinek fáj ha a hibáival szembesítik, de az ember csak ebből tanul. Illetve könyörgöm, fizetünk érte, szóval az lenne a minimum, hogy elvárható legyen a nagybetűs minőség.


-1
Még meg nem jelent könyvet ne lehessen értékelni a megjelenése dátumáig.

10
Az összes értékelésem egyetlen gombbal való lenyitása

Vagy keresés az értékeléseim között, ugyanúgy, mint az üzeneteknél.

Jelenleg csupán 300+ értékelésem van, így ha valamit keresni akarok benne, nem túlzottan sok idő, mire mindet egyesével lenyitogatom és Ctrl+F-fel megkeresem, amit akarok, de ezres nagyságrendnél ez már igenis problémás.
Tudom sok olvasmányomról, hogy egyszer újra akarom olvasni és tudom is, hogy ezt anno az értékelésben leírtam, de ekkora számnál minden egyes darabra lehetetlenség emlékezni, így félő, hogy valamit kihagyok.
Nem beszélve arról, ha csak egyszerű említést tettem valamiről/valakiről, aminek nem tudom a pontos helyét, csak magát a tényt. Rengeteg mindent összeír az ember a véleménynyilvánításában, amit később fontosnak tarthat és újra előjöhet.

A fenti ötletek valamelyike nagy könnyebbség lenne.


132
Ne lehesen értékelni, olvasás nélkül

Tudom kicsit zaccos, de most futottam bele a Damu könyvnél (több ilyet is olvastam már másik könyvnél) az első értékelés fülszöveg alapján ad fél csillagot, utána bevallja nem is olvasta (nem is fogja) a többit.
Persze a vélemény szabad, de akkor is.
Persze könnyű kihozni egy olvasást is, senki nem tudja ellenőrizni, feljelenti pedig igazából nincs miért, ez a véleménye csak szóval izé....


-23
A könyvek értékelésénél tíz csillag legyen a maximum.

Úgy vettem észre hogy az ötfokú skálát sokan nagyon random módon használják (pl: 3 csillag az már egy "rossz könyvélmény"..stb.), és ez torzítja az összképet. Egy tízes skálán (fél csillagok nélkül) talán jobban érzékelnék az olvasók, hogy hány csillag egy közepes könyv, mennyi egy jó, de nem kiemelkedő...stb. (tudom, hogy a fél csillagok miatt most is olyan, mintha tizes skálán mozogna, de valahogy ezekkel a fél csillagokkal sok olvasó nem törődik annyira, vagy nem is tudom, mi lehet az oka.)


-3
Értékeléshez automatikusan azt a kiadást társítsa, ami az olvasmánylistán szerepel.

Persze be lehet állítani utólag is, de lehetne automatikus. Logikus lenne szerintem.


12
Egy könyv csillagozások részletes felugró ablaka ne csak az ikszre csukódjon be, hanem kikattintásra is.
JUEX 1710d iktatva

31
A többszöri értékelések legyenek szétválasztva úgy, mint a többszöri olvasások

Értem ez alatt azt, hogy ne csak újraolvasást lehessen jelölni a korábbitól külön olvasásként, hanem újraértékelést is. Hiszen lehet, hogy 5 évvel később újraolvasva már mást gondolok a könyvről és több/kevesebb csillagot is adnék rá. Illetve ha különböző kiadásait olvasom egy könyvnek, akkor azokat is egyszerűbb lenne ily módon külön értékelni.


22
A "Nem értékelt könyvek" listáját is lehessen időrend szerint rendezni

Így könnyebb lenne követni, hogy a közelmúlt olvasásaiból melyikhez nem írtam még értékelést. Különösen annak lenne hasznos, aki mondjuk évekre visszamenően felvitte az olvasásait, de nem biztos, hogy mindet értékelni is akarja utólag (mondjuk az 2000-ben olvasott Háború és békét, stb.). Így nem kell átvergődnie X év utólag felvitt olvasásain, hogy megtalálja azt az egy könyvet, amihez a múlt hónapban elfelejtett értékelést írni.