30
Molyos kitüntetések életműolvasásért

A márciusi Kosztolányi-kitüntetés kapcsán merült fel a Moly részéről, hogy "Az ő listáját elég nehéz volt összeállítani, Jókaihoz hasonlóan nála is ki lettek szórva a ritka, elfeledett kötetek, de még így is lehetnek benne következetlenségek."
Ehhez kapcsolódik a javaslatom.
Ilyen nagy életműveknél, mint az említetteké, lehetne a könyvek számában meghatározni, mikor járjon érte plecsni, azaz ne a konkrét művek mindegyikének teljesítése után legyen kapható.
Jelenleg Kosztolányi esetében 43 könyv olvasása szükséges, ám pontosan meg van adva, melyik 43 könyvé. Mivel a plecsniért kötelezően olvasott kötetek esetében átfedések vannak, valamint az is lehetséges, hogy a molyok a listában nem szereplő, esetleg nehezebben megszerezhető könyveket is olvastak, ezért nem szerencsés konkrét lista megadása.
Gondolom, többen vagyunk olyanok, akik sokat olvastunk az adott szerzőtől, de nem pontosan a megadott listában szereplő műveket, és az átfedések miatt esetleg nincs is esély a lista olvasásának teljesítésére.
Nekem például a jelenlegi listáról csak 11 olvasásom van, valójában pedig 27. Tizenhat olyan könyv szerepel tehát az olvasmányaim között, ami a jelenlegi listában nincs benne. A listáról hiányzó további 32 könyvet tehát virtuálisan nem teljesítettem, holott egy részüket valójában olvastam. Össze lehet állítani Kosztolányi teljes életművét más könyvekből is, mint amit a jelenlegi lista mutat. Ezért ha mondjuk 40 Kosztolányi-könyv olvasása lenne a "követelmény", az kiküszöbölné a fenti ellentmondást.
Ugyanígy a Jókai-kitüntetés is egy elért olvasásmennyiség után lenne adható hasonlóan a tematikus / műfaj szerinti olvasásokhoz (pl. sci-fi, romantikus, gyerekkönyv stb.).
A szám szerinti mennyiség után járó kitüntetés természetesen ilyen nagy életművek esetén lenne praktikus, szemben pl. Jane Austen vagy Kazuo Ishiguro életművének olvasásáért kapható plecsnivel, ami továbbra is a konkrét lista teljesítése alapján járna.

Vélemények


3

Itt _is_ egyetértek. Az jutott eszembe még, hogy mivel a plecsnik - legalábbis korábban ezt olvastam még az Agatha Christie-kitüntetéssel kapcs. posztban - nem az olvasmánylistához kötődnek, hanem önbevalláson alapulnak, valszeg lehet jelölni egy címet, ha olvastad, amit takar. De akkor meg, mint Macsfecs is írja, jelölni kellene mindent a listáknál, hogy képben legyen, aki a plecsnire gyúr.


3

Eltűnt a begépelt vélemény, hát próbálkozom újra.
- A gyűjteményes kötetek elfogadását, beszámítását bármelyik szerzővel kapcsolatban csak úgy tartom korrektnek, elfogadhatónak, ha a gyűjteményes kötet tartalomjegyzéke is fel van töltve és az kiváltható más, egyéb kötetekkel, amelyek tartamjegyzékileg kiváltják azt. Vagyis a kötetekben szereplő - olvasásilag elvárt - novellákat, elbeszéléseket, verseket kellene inkább valamiféle listán rögzíteni. Ami, gondolom, kivitelezhetetlen.
_ Mi alapján lehetne akkor Petőfi vagy Arany János plecsnit szerezni pl.???
Pedig én idén olyan boldog lennék egy Arany-éremtől! :)


2

A Kosztolányinál például a listában több gyűjteményes kötet szerepel. Ezekben, még ha utánajárok, mik is szereplenek, egy részüket olvastam, másokat nem, így nem lehet mit kezdeni velük: be nem jelölhetem, hiszen nem az egészet olvastam. A gyűjteményes kötetek tartalmát tehát külön-külön kellene feltenni, hiszen úgy jelentek meg anno (pl. _A ​szegény kisgyermek panaszai_ és több más is jelenleg csak gyűjteményes formában, válogatás, összes művek részeként szerepel, de több más is hasonlóképpen.)

Kek 659d

Igen, én Móra Ferenc kapcsán jártam így mostanában. A napi novellás kihívásra már nem tudom hanyadik Móra-kötet veszem sorra, és mindig van átfedés. Jó esetben az adott könyvben szereplő 20-27 elbeszélés közül mondjuk 9-10 szerepel másik gyűjteményben is, akkor aztán hipp-hopp lehet végezni az olvasással - de ez kb. olyannak tűnik nekem, mint egy könyv másik kiadásának olvasása, vagy szimpla újraolvasás. Szóval úgy érzem, hogy az elbeszélések/novellák/versek (!!) címét kéne számon tartani, nem a könyvekét. Mert mondjuk mi alapján lehetne kiosztani egy Petőfi vagy egy Arany kitüntetést?! Pedig milyen jó lenne valahogy ebben az évben egy Arany plecsni is!!!

Kek 659d

Úgy gondolom, gyűjteményes köteteket, akármilyen összeseket csak akkor lehetne listán kötelezővé tenni, ha fel van víve a tartalomjegyzék - és akkor már a konkrét művek szóba jöhetnek.