31
A többszöri értékelések legyenek szétválasztva úgy, mint a többszöri olvasások

Értem ez alatt azt, hogy ne csak újraolvasást lehessen jelölni a korábbitól külön olvasásként, hanem újraértékelést is. Hiszen lehet, hogy 5 évvel később újraolvasva már mást gondolok a könyvről és több/kevesebb csillagot is adnék rá. Illetve ha különböző kiadásait olvasom egy könyvnek, akkor azokat is egyszerűbb lenne ily módon külön értékelni.

Vélemények


4

Szerintem ezt tökéletesen meg lehet úgy oldani, hogy szerkeszted a régi értékelést, teszel egy vízszintes vonalat (így: -----------), kiírod, hogy "Újraolvasás (dátum)", aztán megírod az új véleményedet, és kész. Ja, és érdemes írni egy kommentet ("Frissítettem az értékelést"), hogy feljöjjön a figyelőid frissében. Így nem kell kidobni a régit, és látszik a változás.

Ami miatt nem jó szerintem, ha többször is lehet értékelni, hogy akkor a rajongók 8-10-szer értékelnék a kedvenc könyvüket (természetesen mindig 5 csillagra), hogy látsszon, ők nagyon szeretik. (Igen, vannak ilyen rajongók, meg olyanok is, akik olvasatlanul is bejelölik 5 csillagra, mert "még nem olvastam, de tuti ez is ugyanolyan jó, mint a többi":)


2

Ez jó ötlet, de (szerintem) mondjuk úgy lehetne megoldani, hogy nem teljesen külön értékelésként, de mégis valahogy különbontva a régitől, illetve szerintem csillagozni ne lehessen újra (azt csak megváltoztatod), csak szövegesen értékelni.


1

Szerintem SMesinek nagyon igaza van. Sűrűn olvasok újra könyveket, és ilyenkor visszanézem, mi volt a korábbi értékelésem róla. Aztán megbánom, hogy hideget/meleget vagy közönyöset írtam róla, mert később, amikor más életkorban/élethelyzetben/hangulatban vagyok, más a véleményem ugyanarról a történetről. Ilyenkor nem szeretném elveszíteni a korábbi értékelést, csak újra ki szeretném fejteni a véleményem valamiről. Gondolom, ez a változás érdekes lehet mások számára, mert, csak, hogy egy példát említsek, 14 évesen odavoltam egy bizonyos romantikus sorozatért, ma már fejcsóválva tettem le a harmadik ol-dal után. Ebből a fiatalabbaknak az eshet le, hogy nekik valószínűleg tetszene, a 18-25 éves korosztálynak meg az, hogy nekik nem.
Miért ne változhatna valaki véleménye, és miért kell az előzőt egy az egyben kidobni?


1

Ilyen alapon akár egy ember 5-10 értékelést is elhelyezhet egy könyv alatt. Ennek mi értelme lenne? Frissítse a korábbi értékelését, így legalább egy helyen lesznek a véleményei.

SMesi 1701d

Egyrészről, szerintem úgy lenne jó, ha az Én és a könyv linknél egyszerre megnézhetném az összes értékelést (ahogy az összes olvasás is látszik). Viszont azzal, hogy több értékelést lehetne írni, jobban szét lennének választva az különböző időpontokban írt értékelések.
Aztán ott van az az eset, ha egy könyvnek két külön kiadását is olvassa az ember. Szerintem egy külön kiadásnak mindenképpen dukálna új értékelés, hiszen itt nem csak az ember változása befolyásolhatja a véleményt, hanem lehet más a fordító, vagy lehet a történet átdolgozott kiadása is. (Emellett akkor is kitartok, ha egyazon kiadáshoz tartozó újraértékelés nem megoldható.)