35
A kihívás nehézségére érkező szavazások legyenek fajsúlyosak

Jó dolog a demokrácia, ugyanakkor a szavazókkal igencsak elszaladt a ló az utóbbi időben, ezért szeretném elérni, hogy némely felhasználók szavazata nyomjon többet a latba, mint azoké a külsősöké, akik nem vesznek részt az adott kihíváson, csupán a gyors "kihívás-állatka" szerzésben bizakodnak, és gyakran a szabályok elolvasását mellőzve nyomják rá a kihívásra a "könnyű" vagy "nehéz" bélyeget. Úgy vélem, a kihívásgazda szavazata legyen fajsúlyosabb, hiszen csak az tudja felmérni egy feladat nehézségét, aki megfogalmazta azt és hajlandó vezetni a lefolyását akár hosszú hónapokon és éveken keresztül. Szintén fajsúlyosabb szavazásért kiáltanak azon felhasználók, akik részt vesznek az adott kihíváson, hiszen ők önként vállalták a megmérettetést, s ők tapasztalják meg mindazon nehézségeket, melyekről a többi szavazó semmit sem tud.
Annak érdekében, hogy szemléltessem az esztelen szavazásokkal járó kellemetlenségeket, hozok két konkrét példát, melyben én is érintett vagyok:

1. a féldrágakő-kereő kihívás
link: https://moly.hu/kihivasok/feldragakovek
A kihívás konkrétan 34 db könyv elolvasását kéri, melyekben a szerepel valamelyik féldrágakő a listából. Oké, hogy a résztvevőknek bőven van idejük gyűjtögetni az idézeteket és az olvasmányokat, de a feladat még így is roppant nehéz! Lassan egy éve veszek részt a kihíváson, s mindössze eddig 2 db könyvvel találkoztam, mely megfelel a kritériumoknak! Ráadásul maga a keresés sem egyszerű, hiszen se a fülszöveg se a címke nem árulkodik arról, hogy az adott regényben megemlítenek-e egy féldrágakövet a 34 közül... Ez a kihívás határozottan nehéz! Nem közepes, nehéz!

2. István-napi olvasás
link: https://moly.hu/kihivasok/augusztus-20-allamalapito-szent-istvan-unnepe-nemzeti-unnep-konyvekkel-2017
Egy remek példa arra, hogy ami régen nehéznek számított, azt mára már könnyűvé degradálták, és teljesen indokolatlanul. Ugyan nem hangzik nehéznek másfél nap alatt kivégezni egy könyvet, melynek valamilyen István a szerzője, ám a szavazók nem hajlandóak számolni a ténnyel, hogy a kihívásgazda a megmérettetést szándékosan egy jeles ünnepnapra időzítette, és egy ünnepnapon nem biztos, hogy sikerül megejteni a tervezett olvasást, hiszen az élet és a vendégsereg bármikor közbeszólhat... elvégre a felhasználók nem csak tizenéves vakációzókból állnak.
Ráadásul, ez a kihívás már több évados, és az előző években a "nehéz" fokozat díszlelgett a plecsnin. Kérdem én, idén miért lenne könnyebben teljesíthető a kihívás, ha a feltételek nem változtak, sőt, még valamicskét szigorítottak is rajt? Ugyanezen sorsra jutott számos több évadot megért kihívás, és sajnos a tendencia úgy mutatja, hogy ami pár éve még nehéznek számított, az ma már "könnyű". Pedig ezen kihívások zöme rendszerint évről évre nehezít, mennyiségre több olvasást kér, pl.: 2016-ban 16 féle könyvet kellett elolvasnunk, 2017-ben 17-félét... komolyan, várnunk kell 2030-ig, hogy a kihívás egyértelműen nehéznek tűnjön, holott már így is az?

Nem szeretnék viszályokat szítani az oldalon, csupán szerettem volna kifejteni a véleményemet a jelenségről, és a tényt, hogy jópár felhasználóval egyetemben változásra vágyunk. Mert ilyen módon a kihívásgazda szinte már nem is rendelkezik semmiféle "hatalommal" önnön munkája felett, és az érintetteknek apránként elmegy a kedvük attól, hogy kíméletlenül nehéz feladatokat hirdessenek meg, ha végeredményben ugyanolyan színnel jelölik a plecsnijét, mint egy "olvass el egy xy könyvet!" jellegű, több éves időtartamot adó kihíváséit.
Végső gondolatként annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy észrevettem: újabban arra is létezik szabály, hogy a kihívásgazda ne változtasson kihívásának szabályzatán és nem használhat xy idő elteltével könnyítést, mert ez igazságtalan azokkal szemben, akik a könnyítés előtt, vörös plecsnit szereztek, ami a módosítás után átváltana narancsra vagy sárgára. Viszont ehhez hasonló korlátozás elkéretik a külső szavazóknál is, mert az sem egyedi eset, ha valaki buzgó olvasóként gyorsan megszerzi a nehéz fokozatú plecsnit, majd mire véget ér a kihívás, az érdemjegye sárgára vált a túlbuzgó és felelőtlen kihívás-szavazóknak hála. Ez sem nevezhető igazságos jelenségnek, s ha ehhez, még hozzávesszük a tényt, hogy a gyorsan teljesítők némi pluszmunkát is végeztek a gyosaságukkal... a helyzet rendkívül lelombozó.

Elnézést kérek a hosszú regényért, csupán szerettem volna érthetően felvázolni, mi az, ami konkrétan bosszant az adott jelenségben. Nem tudom, lehet-e bármit is kezdeni a javaslattal, de előre is köszönöm, hogy hajlandóak végigrágni magukat a litániámon.
További szép napot,
Amethyst

Vélemények


10

Szerintem pedig ne legyenek emberi szempontok, egyszerű, gyakorlati pontrendszer kellene amit mindenki ismer, elfogad. Aminek tartalmazza az elolvasandó könyvek számát, időkeretet, kötöttségét (nehezedik, ha 30 listán kötelezően elolvasandó nem cserélhető 30 könyvet kér) a kihívás létrehozója ezt tudja állítani és a admin amikor ellenőrzi akkor ezt is megnézi, ennyi.

NannyOgg 452d

Amikor még mi állítottuk be a nehézséget, pontosan ilyen kritériumrendszerrel dolgoztunk, és kb. ugyanannyi panaszt kaptunk érte, mint most az új rendszerért. Mindig vannak, akik nem értenek egyet az adott szituációval, legyen az ez vagy az. (Nekem is volt már ilyen helyzetem amúgy.)

csillagka 452d

Amikor ti állítottátok be, akkor volt hova fellebbezni, igaz kevesebb volt a narancs és szinte nulla a piros de egyformán sújtott mindenkit, most tényleg sokkal nagyobb a kavarcs, mert a sok résztvevős kihívások könnyebben kapnak pirosat, narancsot, mint a kicsit 3-4 könyv/ és népszerűből simán narancs mint 10-12 szépirodalom ami sárga, és megfoghatatlan kinek lehetne miatta szólni.

NannyOgg 451d

Szólni? Senkinek. A szerkesztők szavazata ugyanannyit ér, mint a többi molyé, máshogy kézzel állítani meg mi sem tudjuk a nehézséget, van egy szavazatunk, és ennyi.

csillagka 451d

erről beszélek, vannak ugyanannyi idő alatti 20-30 könyves kötött kihívás citromsárgán, és olvas el 5 fantasyt pirosasan, ez rosszabb mintha mind a kettő sárga lenne, és már a figyelmet se lehet felhívni a helyzetre.

Csak legyen már belekalkulálva légyszi a mindenkori rendszerbe a könyvek nehézsége is. Nagyon nem mindegy hogy X darab nehéz szépirodalmat vagy ugyanannyi limonádét kell-e elolvasni...


4

Én több okból nem szeretem a szavazós rendszert, az egyik az, amit te is írtál, hogy mivel ezért is plecsnit lehet kapni, sokan csak végigkattintják az egészet olvasás és mérlegelés nélkül. Viszont nem látod, hány kihívást indít el úgy a gazdája, hogy irreálisan nehézre állítja. Pl. "5 hónap alatt egy szórakoztató irodalmi írótól 5 könyv - közepes". A sok "10 év alatt egy sorozat 15 kötete - nehéz" beállítás mellett. Ezeknek egy része kiegyenlítődik, más része viszont nem, és gyanítom, pont a 926 résztvevő miatt, aki azt látja, hogy eleve nehéznek volt beállítva a kihívás, úgyhogy lelkiismeret-furdalás nélkül nyom maga is a nehézre, hiszen egy piroskeretes plecsni sokkal jobb, mint egy narancs- vagy sárgakeretes... Szóval a rendszer nem működik tökéletesen, viszont az semmit nem segítene rajta, ha a résztvevőknek vagy a gazdának sokkal fajsúlyosabb lenne a szavazata, sőt.

Amethyst 454d

Ez esetben, mint azt a másik véleményező írta - akinek valamiért már nem látom itt a hozzászólását - azon személyek szavazata nyomjon többet, akik már elolvasták a kihíváshoz csatolt könyveket, mert megeshet, hogy a kötetmennyiség nem tűnik soknak, viszont maguk a szövegek rendkívül nyögvenyelősek (pl. James Joyce Ulysses-e hiába csak egy kötet, vagy tízszer nekikezdtem és mind a tíz alkalommal feladtam, mert számomra szinte olvashatatlan).
Vagy, esetleg maga a MOLY adhatna egy elsődleges szavazatot, ha már szerinted sok kihívás gazda is felelőtlenül teszi le a voksát (úgy tűnik, az én ismerettségi köröm meggondoltabb emberekből áll, én még nem igazán tapasztaltam azt amit leírtál, szerencsére).
Szóval mindenképpen változtatnék valamilyen irányba, mert így azok isszák meg a levét, akik szűk réteget megmozgató, de annál nehezebb kihívással foglalkoznak.

NannyOgg 454d

Ez az olvasós dolog egyrészt nem segítene azokon, akik csak végignyomkodják a kihívásokat a feladat elolvasása nélkül, másrészt adott könyvek összes létező fordítását hozzá kellene csatolni a kihíváshoz ahhoz, hogy a rendszer felismerje, hogy te olvastad azt a könyvet akármilyen nyelven. Amúgy meg mi a helyzet akkor, ha a 10 könyvből olvastál kettőt vagy ötöt, de nem az egészet?
Szerintem nincs jó megoldás. Régen a kihívásokkal foglalkozó szerkesztők állították be a nehézséget a követelmények alapján, akkor meg azért ment mindig a nyünnyögés.

Bocs, az én hozzászólásom volt és a gépem szórakozik gondolom mert vmiért kitörlődött.
van most egy ilyen kihívásom, az adta az ötletet hogy azok szavazhassanak súlyozottan akik olvasták a csatolt könyveket (én a releváns könyvek összes, az adatbázisban megtalálható fordítását csatoltam). csekély számú, de igen nehéz szövegű és nehezen beszerezhető könyvekről van szó, + az idegennyelvű olvasás szinte elkerülhetetlen. hülye fejjel elfelejtettem a kihívás létrehozásakor beállítani a nehézséget, így sárga lett, pedig még én is vért fogok izzadni a teljesítéssel.
nekem jobban tetszett az, amikor a szerkesztők bírálták el. lehetne súlyozott a szavazata az autentikus molyoknak (ezt persze definiálni kéne: nagykorú, széleskörűen olvasott, nem vaktában össze-vissza szavazgatós... értjük ugye mind, hogy mire gondolok).
"Amúgy meg mi a helyzet akkor, ha a 10 könyvből olvastál kettőt vagy ötöt, de nem az egészet?" - Részleges súlyozás, ki kéne dolgozni persze. Az előbb a Jelinek életmű-kihívásomra utaltam (https://moly.hu/kihivasok/pertuban-a-fajdalommal), a zongoratanárnőt mondjuk sokan olvasták, a többi műveit viszont szinte senki. De aki azt az egyet olvasta, annak is van már némi fogalma arról h mire számíthat, így - véleményem szerint - akik a releváns könyvek egy bizonyos, mondjuk mn. 20%-át olvasták, azoknak lehet fajsúlyos a szavazatuk.
"csak végignyomkodják a kihívásokat a feladat elolvasása nélkül" - ez a bajom a szavazós rendszerrel; a korábbi rendszerben nem volt lehetőség az ilyesmire, az jobban tetszett nekem.


4

Egyetértek, néha csak lesek, hogy milyen kihívásokat állítottak be nehézre avagy könnyűre, de ugyanakkor NannyOgg-nak is igaza van. Bár szerintem több a kihívásplecsnivadász rosszulszavazó, mint a "húzzuk fel a barátnőnk kihívását nehézre" típusú molyoló. Valahol egy olyan megoldás lehetne esetleg, hogy amikor elfogadásra kerül a kihívás, az engedélyező molyszerkesztő beállítja az alapértéket és ha az könnyű, bárki szavazhat, ha közepes, akkor az azon résztvevők (jelentkezők), ha pedig nehéz, akkor az arra jelentkezők és teljesítők (tehát ha csak azért kattint valaki a részvételre, hogy felhúzza-lehúzza, amint nem teljesít, a szavazata érvénytelenné válik)... jó, tudom, ez bonyolult, de valahol bizonyos megoldást jelentene, mert a plecsnivadászok nem hinném, hogy további lépéseket már megtennének (részvétel, aztán lejelentkezés is) a kihívásplecsniért. Vagy - ez most jutott eszembe - egy olyan "korlátozás", hogy aki mondjuk részt vesz aktuálisan 20 kihíváson, szavazhat másik 40 kihívás nehézségi fokára és így tovább. Így ha valaki nem vesz részt semmin, ne is szavazhasson, csak pár kihívásra és slussz. :-D Vagy valami ilyesmi :-D

NannyOgg 413d

"...szerintem több a kihívásplecsnivadász rosszulszavazó, mint a "húzzuk fel a barátnőnk kihívását nehézre" típusú molyoló" Nem sokkal ennek a metás ötletnek a létrejötte után találkoztam egy olyan kihívással, amit a gazdája közepesnek állított be, de kettő nappal az indulás után éppen könnyűn állt. A kihívásgazda kiborult ezen, mire szépen az összes résztvevő átállította a szavazatát - be is jelentették, szóval nem csak gondolom, hogy így történt -, és pár óra múlva visszahúzták közepesre. Egy példa arra, hogy amíg plecsni múlik azon, hogy hogyan szavaz valaki, addig az egész szavazósdi nem lesz tiszta, bárhogy súlyozod a szavazatokat.

Ibanez 413d

No igen :-( ha meg azt mondanátok, hogy a "moly" dönti el, akkor azon menne a hőbörgés, hogy az illető biztos ismerősökkel bír a szerkesztőségnél stb. Sose lehet boldoggá tenni mindenkit. Én is a múltkor láttam egy 3 könyves kihívást, elég hosszú idővel (vagy 1 vagy két év), könnyű könyvek (beszerezhetőek és nem lexikonok vagy hasonló) és közepesen futott... lehet, hogy pont a kihívásgazda barátai vettek részt rajta és szépen nyomdosták a közepest. Mondjuk, szerintem oly mindegy, hogy milyen a kihívás jelölése, volt olyan "nehéz" kihívás, amit simán lenyomtam, de csak mert sokat olvasok, míg másnak esetleg tényleg nehéz volt. Szerencse kérdése is sokszor, meg millió dologé. De azért én is úgy vagyok vele, hogy ahol egy év alatt legalább 30 könyvet kell elolvasni (bizonyos szempont alapján) az általában már nehéz kategória, mert az átlagembernek nincs sok ideje olvasni.


3

Szerintem is az szavazhasson csak, aki részt vesz az adott kihivásban.