45
A magyar írók ne olvashassák és ne értékelhessék saját könyveiket

Mostanában azt vettem észre, hogy egyre több magyar író, elolvassa, majd értékeli a saját könyvét. Természetesen öt csillagra. Szerintem ezt nem kéne megengedni, mert az olvasók, és ne az írók mondjanak róla véleményt.

Vélemények


9

Ez egyrészt őket minősíti, ha saját magukat ajnározzák (hadd lássa csak mindenki, magukról állítanak ki bizonyítványt ezzel...), másrészt pedig csak 1 értékelés a sokból, ez úgysem meghatározó. Arról nem is beszélve, hogy bármennyi kamu profilt regisztrálhatnak az oldalon, ha fel akarják hozni a könyvük értékelésátlagát.


6

Ezzel nagyon egyetértek (bár attól tartok sok gyakorlati haszna nem lesz, ha ez az ötlet megvalósul: aki akar, regisztrál egy felhasználót és éppúgy véleményez/értékel, ha akar...)


6

Azt sem tartom helyesnek, hogy más oldalakon pl. facebook egyes írók, írónők a molyos negatív értékeléseket kiemeljék névvel együtt, hogy aztán közösen szidják az adott molyt. Az ilyentől elvenném a profilját, töröltetném...


2

Elvi szinten szerintem ártana a sokszínűségnek, ugyanakkor az írói profilok tulajdonosainak figyelmét fel lehetne hívni, hogy a gyakorlat semmiképpen sem elegáns. Sokkal nagyobb probléma az elharapózó (és kifejezetten írók által menedzselt) kamu profilok használata, amelyek - főleg magánkiadásos vagy befizetős kiadók esetén - nem létező olvasásokat és értékeléseket generálnak egy-egy író könyvének.


1

Szerintem ezt elég nehéz lenne kiszűrni, hiszen tényleg bármikor regisztrálhat egy új névvel. Másik oldalról szemlélve a dolgot meg úgyis csak őt minősíti, ha ilyet csinál.


-4

Szerintem meg az alkotó véleménye is ugyanúgy számít, mint másé. Miért számítana az övé kevesebbet? Szerintem ezt nem kellene tiltani. Egy szavazata neki is lehet, ha elégedett magával, hát úgy. Ha mindenki más lehúzza a könyvet úgyis... akkor az az egy értékelés úgyis keveset dob a latban.