10
Young adult címke

Nekem nagyon hiányzik ez a címke, mert az "ifjúsági" szerintem mást takar. Ahogyan a borítóknál és könyvleírásoknál, úgy ezt is jóvá kéne hagyni, azaz csak akkor lenne ténylegesen rajta a címke, ha a molyon jóváhagyásra került. (Ezzel elkerülhető lenne, hogy szinonimaként használjuk a két címkét.) Szerintem a stílusa és mondanivalója is más ennek a két műfajnak, például egy kitalált fantasy történetet, ahol már van egy kis szerelem és egy kis vér is, azt nem mondanám ifjúságinak, YA-nak viszont igen. :)

Vélemények


1

pont a minap posztolt erről a molyblog, hogy van a 3 cimke (gyermek-, ifjúsági- és nemtommilyen, életkorhatárokkal ellátva mindenesetre, és ez szuper!) és nekem is pont ez jutott eszembe, hogy mi van a YA irodalommal, az nagyon is létező jelenség. viszont mivel ott pont arról írnak hogy ezek egymást kizáró kategóriák legyenek (vagyis egyszerre csak egybe címkézzünk), probléma lehet hogy a YA eleve nehezen definiálható korosztályilag.


1

Ennek a hivatalos definíciója az, hogy könyvek 12 éven felettieknek (https://en.wikipedia.org/wiki/Young_adult_fiction). Ezzel nem nagyon lehet vitatkozni.
Egyébként a borítók és fülszövegek jóváhagyás nélkül is megjelennek a könyvadatlapokon.

ddani 332d

na jó, hát a wikipediával nem fogok vitatkozni :D

imma 332d

Mutass egy másik forrást, amit komolyan lehet venni, és nem ezt mondja :) https://www.goodreads.com/genres/young-adult

ddani 332d

na jó mondom nem vitázni ;) de ami azt illeti, a műfajban író-szerkesztő emberek fórumokon vitatkoztak/vitatkoznak erről. ez nem jelenti azt, hogy nekünk is kell! elfogadom a definíciót - csak alapból azt gondoltam, hogy a kérdés eldöntetlen