132
Ne lehesen értékelni, olvasás nélkül

Tudom kicsit zaccos, de most futottam bele a Damu könyvnél (több ilyet is olvastam már másik könyvnél) az első értékelés fülszöveg alapján ad fél csillagot, utána bevallja nem is olvasta (nem is fogja) a többit.
Persze a vélemény szabad, de akkor is.
Persze könnyű kihozni egy olvasást is, senki nem tudja ellenőrizni, feljelenti pedig igazából nincs miért, ez a véleménye csak szóval izé....

Vélemények


5

Jó ötlet, viszont félbehagyottat is lehessen értékelni. Így egyrészt a szótárak és tankönyvek sem esnének ki; másrészt ha azért hagytam abba, mert rossz volt, akkor leírhatom, hogy miért volt az.


4

De akkor tankönyveket, szótárakat sem lehet értékelni.


4

"Azok az értékelések, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy nem olvastad a könyvet, rejtésre kerülnek."
http://moly.hu/sugo/olvasasok-ertekelesek

Nem tudom, hol kell jelezni, küldd be az "üzenet a Molynak" oldalon keresztül szerintem.


3

Nem az igazi. Én pl. az olvasott könyvek egy töredékét adom hozzá az olvasmánylistához: a rengeteg régit semmi kedven utólag jelölgetni, és nem is emlékszem mindre; az újakból is szinte csak azokat jelölöm, amik maradandóbb élményt jelentettek.


-9

Vagy akkor úgy kellene, mint a Twitternél, hogy lenne egy számláló, ami számolja a betűket, és amikor valaki véleményt ír, akkor első körben le kellene írnia legalább 30 betűt, ennyi lenne a minimum amiben kifejti, hogy miért nem tetszett neki az adott könyv. Ezek után ugorhatna tovább a csillagozáshoz. Magyarul, amíg nincs egy legalább 30 betűből álló vélemény (ami persze bármennyi lehet, most csak a hasamra ütöttem), akkor addig eleve nem is szabadna aktívnak lennie a "Küldés" gombnak. Ezután jöhetne a csillagozás, ami persze már nem lenne kötelező. Szerintem ez egy ésszerű lépés lehetne, kétlem, hogy valaki véleményként nem tud összehozni, egy minimum 2 mondatból álló értékelést.

petamas 1324d

Kétféle értelmezése van az értékelésnek, ami félig-meddig független egymástól.

A szöveges értékelés olyan, mint amazonon és hasonló helyeken a termékreview: emberek leírják, hogy mi tetszett, mi nem tetszett benne, ezzel segítve a többieket a választásban. Ilyet a felhasználóknak csak kis része ír, akiben buzog a kötelességtudat, hogy tájékoztassák a többieket. Ennyi ember viszont kevés ahhoz, hogy egy általános benyomást jól tükrözzön a könyvvel kapcsolatban. (Mittomén, 3 ember értékeli összesen, 2-nek nem tetszett, a harmadiknak igen - holott valójában zseniális, csak akiknek tetszett, azok nem írták le, miért tetszett nekik.)

A csillagos értékelés ezt kompenzálja: akinek nincs kedve/ideje leírni, milyen volt a könyv, az egy ötfokozatú skálán, automatikusan feldolgozható módon kinyilvánítja a véleményét. Ezt sokkal, de sokkal többen megnyomják, ebből van értelme átlagot vonni.

Hogy konkrét számok is legyenek, nézzük meg a Harry Potter és a bölcsek köve adatlapját (http://moly.hu/konyvek/j-k-rowling-harry-potter-es-a-bolcsek-kove/statisztika)
12225-en olvasták a Moly szerint, ebből mindösszesen 795-en írtak róla szöveges értékelést, ami alig 6,5%, nem igazán ad képet arról, hogy "az olvasók" mit gondolnak a könyvről. Viszont 3326 ember, vagyis az olvasók több, mint negyede adott neki valahány csillagot - ezt már van értelme átlagolni és vizsgálni.

Más szóval: ugyan én sem szeretem a csak csillagozott értékeléseket, mert számomra nem nyújt érdemi információt az, hogy JóskaPista háromcsillagosnak tartja a könyvet, de ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a "nép" mit gondol róla, akkor nem hagyatkozhatunk csak a szöveges értékelések íróira, mert túl kevesen vannak - a csillagozások átlaga viszont már mutathat valamit.

(Szándékosan nem akarok a "mindenki másképp csillagoz" témakörére kitérni - ha ezt komoly problémának tekintjük, akkor ilyen szempontból magának a csillagozásnak sincs értelme.)

petamas 1324d

A lényeg persze kimaradt: nem értek egyet azzal, hogy csak szöveges értékelés mellé lehessen csillagozást adni, mert akkor elveszítünk egy nagy kupac információt a könyvvel kapcsolatban.

Alternatív ötlet: szélsőségesen negatív csillagozás esetén lehetne kötelezővé tenni az értékelést - sok oldalon van úgy, hogy partnerek értékelésénél ha lehúzod a másikat, akkor azt indokolnod kell. Mondjuk ott kicsit más a pszichológiája a dolognak, meg ott konkrét személyről van szó, de lehet, hogy működhet az analógia.

[Amúgy mind a te, mind az én eszmefuttatásom sokkal inkább egy külön ötlet alá tartozna, mert szerintem ehhez az ötlethez nem igazán kapcsolódik - tekintve hogy itt arról volt szó, hogy valaki nem olvasta a könyvet, úgy értékelte, és ezt le is írta.]

elge76 1324d

Akkor mondok más ötletet.
Ismered az achievement rendszert? Játékokban is előfordul, ahol jutalmazzák a különleges képességeket, de itt a molyon is be lehetne vezetni. Van olyan magyar oldal ahol működik.
Ez alapján mehetne úgy is, mivel az achievement lényege ugye, hogy minden kis szirszart jutalmaznak, hogy mondjuk X számú írott vélemény után jár egy plecsni, vagy X mennyiségű leírt szó után, vagy mert valaki már tizedszer írta le, hogy "tetszett", vagy mert harmincadszor írta rossz helyre a vesszőt, vagy elérte az akárhányadik számú értékelését, vagy ABC sorrendben elolvasott X számú könyvet, vagy mert megadott sorrendben nyitotta meg a zónákat, stb.
Csak a képzelet nyújt határt, hogy miket jutalmazzon a rendszer.

Nyilván meg kell írni kismillió achievementet, hogy ötletesek meg viccesek legyenek, amiket az oldalnak folyamatosan figyelnie kell minden egyes molynál, hogy a teljesített achievement után automatikusan megkapja a plecsnit a moly.... de, szerintem a jutalmazásnak mindenki jobban örülne, ellentétben a tiltásokkal.

elge76 1324d

Illetve lehetne nehezíteni is, hogy egy raklapnyi feladatot gördíteni a molyok elé, és a végén jár egy extra plecsni, a teljesített achievement után, amit máshogy nem lehet megszerezni, esetleg 1 hónap pro tagság is mellé, ha már...
Meg lehetne egy összesítő oldal is, ahol fel lennének sorolva tételesen a teljesíthető achievementek, és mindenki kiválaszthatná, hogy melyikre hajt rá.
Lehetnének szezonális achievementekért járó plecsnik is. Később akár folyamatosan bővülő listával.
Szóval ilyesmikre gondoltam. :)
Pl. akár plecsniket még én is segítenék gyártani, ha kell. Photoshopban seperc alatt megvannak. :))

elge76 1324d

Példaként a Diablo 3-at hozom fel, valahogy így képzelem, lapozható, ellenőrizhető, visszakereshető formában, amelyik inaktív (mert még nem teljesült), az sötétebb színű, amelyik kész, az fényárba van borulva.
Nyilván a Moly designjához igazítva. :)
http://www.diabloii.net/gallery/data/630/medium/achievements01.jpg

És akkor ezt továbbgondolva, mondjuk lehetne pontokat is gyűjteni, adott pontokat meg beváltani pro tagságra. Mondjuk 10 pont egy teljesített achievementért, és mondjuk kerüljön 500 pontba 1 hétnyi pro tagság. Lehet ám variálni. :)