-4
Meghívós tagság

Mivel már zavaró, hogy az oldal kezd megtelni halott regisztrációk kamuszagú 5 csillagos értékeléseivel, akik egy művet pontoznak és eltűnnek, vagy trollkodnak az aktív molyos írók műveinél. Szerintem meghívóhoz kellene kötni a regisztrációt. Mint az ncore. Aktív tagok pontokra kaphatnának meghívót, nem csak úgy random, így talán lehetne haszna a molyítási rangsorba gyűjtötteknek. A pontokat meg nem 24 óránként kellene frissíteni, hanem folyamatosan, és akkor amikor xy kigyűl, hívhatnánk új embert. S az adatlapunkon látszana kit hívtunk, ki hívott minket. Hm?
nem hiszem, hogy az oldal átlagos megítélése javul attól, hogy a regisztrálók fele nem is felhasználó.

Vélemények


25

Szerintem nem jó ötlet, mert én a magam példájából kiindulva nem ismertem senkit a molyon, egyszer csak megtaláltam. Ha meghívóhoz lett volna kötve a tagság kimaradtam volna belőle.

kicsiboszi 1052d

Ha bevezetésre kerülne a meghívós rendszer, biztos meg lehetne oldani ezt a problémát is, például azzal, hogy a belépés kívánó egyednek felkínálják a facebook ismerős molyokat (ami most is van).

de rábukkantál... csak azután regiztél. Mittudomén, amikor rábukkannak, kiírodik a szabályzat és egy emailes vagy fb kereső, hogy van-e ismerősöd fenn.

Nevotil 1049d

Én spec nem örülnék, ha az e-mail címem alapján kereshetné egy vadidegen, hogy fenn vagyok-e az oldalon... FB-n meg nem vagyok, így az sem lenne releváns.
Vagy másnál lehet, hogy nicknévvel van és a FB accjával nem akarja összekötni és sorolhatnám.
Egyébként elég gyakran kidobja a google kereső a molyos adatlapot, ha egy könyvre keresel rá, szerintem valahogy én is úgy keveredtem ide, bár lehet, hogy szóban említette ismerős és rákerestem.


10

Szerintem a meghívó bevezetése ostobaság lenne. Sokkal többet ártana mint használna.

" az oldal kezd megtelni halott regisztrációk kamuszagú 5 csillagos értékeléseivel, akik egy művet pontoznak és eltűnnek"
Tehát van egy 5 csillagos értékelés egy vacak könyvhöz mondjuk. És akkor mi van? Az összes többi értékelés lehúzza majd ha esetleg szerencsétlenségükre elolvasták. Fordított esetben meg ha jó könyvet húz le akkorsem ér semmit vele, mivel a nagy többség jó értéklést ad (szerintem túlságosan is...) a jó könyveknek.

"nem hiszem, hogy az oldal átlagos megítélése javul attól, hogy a regisztrálók fele nem is felhasználó."
Ez most tény, amúgy honnan tudod? Átlagos felhasználó mint pl. én tisztában van vele hogy sokan kipróbálják, nem jön be nekik be se néznek többet esetleg fél év, év múlva mégis visszanéznek. Semmit nem számít a megítélés szempontjából.
A trollokat pedig figyelmen kívül kell hagyni nem pedig etetni. Esetleg valami blokkolás funciót létrehozni hogy ha az ember ilyet talál akkor lehessen minden megnyílvánulását elrejteni. Aztán ha senki nem reagál rájuk szépen eltünnek.

petamas 1050d

"Esetleg valami blokkolás funciót létrehozni hogy ha az ember ilyet talál akkor lehessen minden megnyílvánulását elrejteni."
Rejtésnek hívják, akkor nem jönnek fel a frissben a kommentjei és a karcai. (Ez Pro funkció.)
Ha meg valaki a te dolgaidhoz szól hozzá / zaklat, akkor a Tiltás gombbal elérheted, hogy többé ne tudjon kommunikálni veled (üzenetet küldeni, tartalmaidhoz kommentelni, kukacolni).

erasmus 1050d

Hát akkor probléma megoldva :).


6

Nem bánnám, szerintem az ilyen felhasználók véleménye nem ad korrekt képet az adott könyvről. Valóban jó lenne, ha olyan felhasználók lennének molyon, akik releváns tartalommal töltik meg. Így a meghívó személy valamennyire garantálná az új tag szándékát, hogy az oldalt rendeltetésszerűen használja.

papirzsepi 1052d

Szívemből szólsz!

Wee 1052d

Pacsi!


6

Ez azért egy kicsit erős lenne szerintem. Nem tartom jó ötletnek azt, hogy az oldal ezáltal egy zártkörű(bb) klub irányába menjen el, ahová csak akkor léphetsz be, ha egy _személyes_ ismerősöd már tag. A netes közösségi oldalak egyik lényege az, hogy lehetősége van csatlakozni hozzájuk bárkinek, aki rátalál (kötve hiszem, hogy minden aktív moly egy spanján keresztül érkezett). Ezáltal nem lehet ugyan teljesen kiszűrni a trollokat, mégis, én Molyon trollal még nem találkoztam. Nagyon jók a moderátorok, vagy nem tudom, de az oldal egyik legnagyobb erényének a felhasználóknak a kulturált kommunikáció iránti képességét tartom.

kicsiboszi 1052d

Akkor mázlid van, én találkoztam már zaklató önjelölt érdekvédővel, aki erőszakosan rámaszott mindenkire több platformon is, aki egy bizonyos könyvet leértékelt, frissreges seggnyalókkal, akik egy ötcsillagos értékelés után eltűntek, olyannal, aki bosszúból leértékel egy könyvet. Friss regisztrációs taggal, akinek az aktivitása egy értékelésből, egy kamuolvasásból és egy személyeskedő vitából áll. El se tudod képzelni, hány ilyen hülye van molyon is, akik nagyon sok felhasználót zavarnak.

Ittimi78 1052d

Így van.

petamas 1052d

Trollok vannak, ettől függetlenül én is rossz ötletnek tartom a meghívózást.

csillagka 1051d

én is !!


5

Vagy, ha a meghívó ötletét el is vetik (remélem nem), az a minimum, hogy addig ne lehessen értékelni, míg a regisztrációtól számítva bizonyos idő el nem telik és/vagy volt elég aktivitása az oldalon (hozzászólások, karcok, feltöltések, idézetek stb...). Az álregeseknek általában azonnali reakcióra van szükségük, hogy "megvédjenek" egy adott könyvet, nem fognak két hétig fel-fel nézegetni előtte, mert addigra a vita elcsitul. És nagy eséllyel az író haverjai sem fogják kivárni ezt az időt, hogy megírják a "támogató, hátbaveregetős" értékeléseket.

chhaya 1052d

Az aktivitás elég relatív. Sokan vannak, akik inkább adatbázisként használják a moly, a közösségi funkciókat kevésbé (pl. nem karcol, nem idéz, nem vesz részt kihívásokban, stb.), de ettől még ugyanúgy lehet releváns véleménye az adott könyvről.

Ittimi78 1052d

Igen, természetesen. Azt gondolom, már az is lehet aktivitás, ha két héten keresztül legalább ötször felnéz. A kamu regeseknek most és azonnal van szükségük a reakcióra (ezért születnek), nem két hét múlva. Aki ki bírja várni azt a két hetet (addig is értékelhet akár, csak nem jelenik meg nyilvánosan), és közben azért be-be lép, az kapjon jogot értékelni is. Feltételezhetően a valódi felhasználóknak nem az lesz a fontos, hogy a legelső két hétben minden könyvről megosszák az értékelésüket (ill. ha igen, az jó lesz egy bizonyos idő letelte után is), hanem, hogy ismerkedjenek az oldallal, és mint mondtad, adatbázisnak használják. De természetesen egyet értek, ez mindenképpen nehéz kérdés, és a lényeg, hogy VALAMIT ki kell találni, mert ez így, ahogy van, nem jó. :)

petamas 1052d

Van olyan ismerősöm, aki felregisztrált, és egy napon belül 50-60 könyvet (számára) relevánsan végigértékelt. Sokan olyanok, hogy amikor felfedeznek egy oldalt, akkor iszonyatos erőbedobással azonnal feltöltik tartalommal a profiljukat.

Nekem pl. nincsenek felvíve a Moly előtti olvasásaim, de van, aki ezt is megcsinálta. Miért kellene őket megakadályozni ebben?

kicsiboszi 1052d

Még mindig nem azzal van gond,aki nagy elánnal kezdi el használni a molyt, aztán "rendes" aktív tag lesz. Sokan vannak, akik regisztrálnak, egy friss könyvet felpontoznak öt csillagra, aztán soha többet nem látnak, akad olyan is, aki regisztrál, lehúz egy könyvet és szélnek ered. Az a gond, hogy sokan nem arra használják a molyt, csak eszköznek piti bosszúra vagy bocs a kifejezésért, popsinyalós marketingre (eztolvasdel! életem legjobb könyve). Ha valamiképpen ki lenne takarítja a sok halott kamuprofil, az igazán nem lenne rossz. Sajnos sok a toll, akik megkeserítik sokaknak a molyon töltött időt. Ezért gondoltuk, hogy egy időbeli korlátozás kipukkasztaná azok lufiját, akik felindulásból, rosszakaratból vagy félreértelmezett segíteni vágyásból értékelnek 1-1 könyvet. Aki a molyt arra akarja használni, amire való, amire szánták, azt nem rettent el egy-két hét tanulóidő.

petamas 1052d

Értem, mi a cél. Azt mondom, hogy a megoldási módszer, amit javasoltok, NEM JÓ.

Az első napon/hétben nem tudod megkülönböztetni azokat, akik csak pár bosszút/reklámot helyeznek el, majd eltűnnek és azokat, akik később használni fogják az oldalt rendesen. A jövőt ugyanis nem látod, a kezdeti magatartás pedig ugyanaz: jön, és szélsőségesen értékel, hiszen mindenki a rá pozitívan/negatívan legnagyobb hatást tevő könyvekkel kezdi.

Azzal egyetértek, hogy az inaktív tagok törlődjenek, de az egy nagyon másik ötlet. (Itt van amúgy, csomó alötlettel: http://meta.moly.hu/posts/164. Én azt látom életszerűnek, hogy ha valaki mondjuk egy hónapig nem lép be, akkor kap egy figyelmeztetést, hogy ha még egy hónapig nem lép be, akkor törlődik. Innentől a probléma megoldja önmagát.)

Ittimi78 1052d

Szerintem pedig az időkorlátozás igenis jó módszer.
Mert teszem azt, ha az adott ismerősöd, aki nagy lendülettel neki akar állni feltölteni a könyveket, olvasásokat, és ezt meg is teszi, azonban azok még nem láthatóak, csak mondjuk két hét aktivitás után, akkor ő semmiben sem szenved hátrányt. Viszont, akik csak azért regisztrálnak többször, hogy önmagukat megsokszorozva szálljanak be egy könyvértékelési vitába, azok dolgát megnehezítené. Két hét elteltével a vita elcsitul. Mondjuk ebben az esetben (ha csak nem láthatóak az értékelések, de két hét után megjelennek), a haverok hátbaveregetős értékelései nincsenek kivédve. Az övék csak akkor lenne, ha egyáltalán nem lehetne értékelést írni két hétig.

Attól még lehet valaki aktív, felviheti a könyveket is, amit olvasott, s majd a két hét leteltével értékelhet is. Aki hosszú távon tervezi a létet a molyon, azokat nem fogja eltántorítani ez az ésszerű korlátozás. Szerintem.

petamas 1052d

Én tuti nem kezdenék el használni egy oldalt, ha két hétig nem jelennének meg rajta a tartalmaim. Valószínűleg elég sok ember lenne ezzel ugyanígy. (Fontos szempont, hogy én az olvasásokat és értékeléseket tartom "alapfunkciónak" a molyon. Van olyan funkció, aminek a használatát én is feltételekhez kötném, pl. a kihívások létrehozását, de az nem a fő funkciója az oldalnak. Itt a fő funkciók korlátozásáról beszélek.)

Petamas, a kamu értékelők számára a legfontosabb, hogy most és azonnal jelenjen meg minden tartalma (vagy hogy számítson bele rögtön a százalékokba stb), nem az igazi molyé, főlég nem azoké, aki csak magának épít adatbázist. Ha valaki csak azért értékeli az olvasmányait, hogy befolyásoljon, akkor az elég szomorú (és bocsi, a te nézetedben ez a lényeg)

petamas 1052d

Bleeding_Bride: két malomban őrlünk. Nem a befolyásolás a cél, nem tudom, ezt hogy olvastad ki a hozzászólásaimból.

A Moly arra való, hogy
1. követhessem, hogy mit olvastam;
2. egy adott könyvről minél több ember véleménye meglegyen egy helyen, köztük az enyém is.

És igenis, én elvárom, hogy az én véleményem, ha megírtam, azonnal jelenjen meg, az emberek olvashassák/kommentelhessék, a figyelőim csillagozhassák, az ismerőseim facebookon lájkolhassák, stb.-stb. - kerüljön ki, és keljen életre, mert két hét múlva már nagyon más fog érdekelni. Ha most írtam meg az értékelésemet egy könyvről, akkor most szeretnék róla beszélgetni, most szeretném látni, hogy kit érdekel. 2016 van, minden azonnal kell, hogy történjen - kérdés, hogy ez jó-e, de ez a helyzet. Nem lennének "igazi" új tagok sem (pontosabban sokkal kevesebben), ha várni kellene.

kicsiboszi 1052d

Szerintem a nem látszik a tartalom dolog azért nem akkora tragédia, hiszen nem az új felhasznalónak nem.jelenik meg, hanem a többieknek. Ami fontos lenne, hogy ne kapcsolódjanak rögtön a könyv adatlapjához. Tegnapelőtt is láttam egy friss regisztációt, akinek első dolga volt fél csillagra pontozni egy kortárs magyar író MINDEN könyvét. Mennyire hihető, hogy a második félcsillag után elolvasott még másik négyet? A rosszindulatú kamusokkal van a baj, erre lenne lehetséges megoldás, hogy valamiképpen késleltetve jelenjen meg a véleménye. Az megoldás lenne, ha egyenként jelentgetnénk az ilyet? Annak mégis mi lenne a módja, hogy döntené el egy admin, hogy gonosz kamuértékeléa, vagy sem? Én jelentgetem a szembefutókat, ha ez lenne a végső megoldás, de ennek a módja (indoklás, akár a bosszúértékeléseknél) nincs kidolgozva.

petamas 1052d

Ági: ld. eggyel feljebb a reakciómat Bleeding_Bride-nak.

Ittimi78 1052d

Petamas: szerintem félre értettél. Nem arról van szó, hogy minden értékelés MINDIG két hét múlva jelenjen meg... Csak arról, hogy ha valaki frissen regisztrál, akkor kelljen kivárnia a két hetet arra, hogy az értékelései láthatóvá váljanak mások számára is. Amit a későbbiekben ír, az már rögtön megjelenik.

chhaya 1052d

Szerintem próbáljatok elvonatkoztatni a molytól és az egész problémától, és úgy belegondolni: nektek nem venné el a kedveteket egy új oldal megismerésétől az, hogy 2 hétig úgysem tudtok érdemben hozzátenni/hozzászólni semmihez, csak nézelődni? Vagy épp semmi reakció nincs arra, amit műveltek? Nekem nem csak a kedvem menne el, de el is feledkeznék róla, míg kivárom azt az időszakot. Még a jó szándékú felhasználóknak is azt üzenné a rendszer, hogy "új vagy és tudd a helyed, ne akarj rögtön itt ugrálni nekünk".

Ittimi78 1052d

Chhaya:
Nem arról van szó, hogy semmihez se tudjanak hozzászólni, vagy aktívan részt venni az oldalon. Miért ne használhatnának minden funkciót? Feltölteni a kívánság és várólistákat, polcokat létrehozni, felvinni a régi olvasásokat, a saját könyveket. Kihívásokra tudnak jelentkezni, a zónákban hozzá tudnak hozzászólni, eseményeken tudnak részt venni, stb... Éppen csak abban a dologban nem lehetne részt vennie két hétig, ami befolyásolhatja egy-egy könyv megítélését.
Vannak olyan nagy oldalak (pl. Canadahun), ahol ez remekül működik, és senki sem panaszkodik miatta. Egyszerűen elfogadják az új tagok, hogy egy ideig nem tölthetnek le vagy fel tartalmakat, sőt, meg se nézhetnek bizonyos témákat addig, míg nem "bizonyítják" aktivitással, hogy nem csak trollkodni érkeztek az oldalra, vagy ártani a többieknek.

De mondom, ez csak egy javaslat a részemről, és biztos lehet jobbat is kitalálni. Neked milyen ötleted van a probléma megoldására?

kicsiboszi 1052d

petamas: Láttam, csak mire bepötyögtem a mondandómat a telefonon, továbbhaladt az eszmecsere. :)

chhaya 1052d

Nincs építő javaslatom a probléma megoldására, kritizálni könnyebb... :) Viszont nem is engem kell meggyőznötök, hanem a molyt. Ha azt látják, hogy ez a meghívósdi és a kezdeti korlátozás ESETLEG visszaveti az új tagok regisztrálási kedvét, akkor vissza fogják dobni az ötletet.

petamas 1052d

Ittimi78: nem értettelek félre, értem, hogy az új tagoknál akarod. Új tagként érintene kifejezetten rosszul, hogy nem tudok hozzátenni a rendszerhez azonnali visszacsatolással. "Mer' akkor minek."

A Canadahun pl. jó példa. Regisztráltam, nézelődtem, elolvastam, hogy most akkor két hétig semmi, kiléptem, hogy majd visszajövök, és két _évre_ jól elfelejtettem az egészet. Nagy élmény volt.

Van olyan oldal, ahol tényleges aktivitás (mondjuk 10 hozzászólás) kell ahhoz, hogy bizonyos funkciókat elérj - az mondjuk értelmes lehet bizonyos esetekben, de nem látom, hogy miért lenne szükséges értékeléseknél. (Vesszőparipám a "teljesíts X kihívást, mielőtt kiírsz egyet" - kihívásoknál ugyebár valamiféle kötelezettséget vállalsz fel másokkal szemben, és effektíve elrontod a játékot, ha nem foglalkozol vele.)

Ittimi78 1052d

petamas: Azért nem látod, hogy miért lenne erre szükség, mert nem futottál még bele ebbe a problémába, amit sokan a molyon nagyban és keményen űznek. Nem riadva vissza mások fenyegetésétől akár nyíltan, akár privátban. Engem, személy szerint nem érint, de olyan tagokat igen, akik írói profillal rendelkeznek, és a barátaim.

A Canadahunnal te lehet, hogy így voltál, de nézd meg, hogy hány felhasználója van. Nekik ez nem volt gond. Nekem sem. Mert elfogadtam, hogy ha új vagyok egy oldalon, és olyan tartalmakhoz akarok hozzátenni vagy elvenni, ami másokat is érinthet (akár negatívan), akkor ahhoz előbb "bizonyítani kell".

És azzal, amit javasoltam, új tagként is hozzá tudsz tenni a rendszerhez. Nem láthatóan azokhoz a tartalmakhoz is, amik hatással vannak, láthatóan meg az összes többihez, ami csak magának, az új felhasználónak a tevékenységét érinti, és amivel teljes körűen tudja az összes funkciót használni.

"nem tudok hozzátenni a rendszerhez azonnali visszacsatolással. "Mer' akkor minek."
A molyt legtöbben a saját olvasmányaik rendszerezésére használják, és nem az elsődleges céljuk az önkifejezésük, a mások felé kommunikáció, értékelések formájában. Az átlag felhasználók szerintem nem ezzel kezdik a molyos pályafutásukat.

És továbbra is mondom, hogy ez csak egy ötlet, lehet biztosan jobbat mondani, kitalálni, mert a probléma sajnos létezik, akkor is, ha nem mindenki futott még bele.

nettikeee 1052d

A molyt először én is csak arra használtam, hogy felvigyem az olvasásaimat... De előtte jó fél évig mondjuk nem csináltam semmit, csak olvastam, aztán egyszer értékelgettem... ÉS beindult... ma már a molyt többet használom mint pl a FB-ot... Majdnem minden tartalmát megismertem, de ehhez kellett idő... Nem rögtön az értékelősdi-kihívásosdi-közösségi oldalosdi funkciókkal...


5

Szerintem elég lenne, ha jelenteni lehetne a felhasználókat. Aztán törölve lennének az ilyenek...


4

Aki itt nem találkozott még trollal, az örüljön neki. Én sajnos többször is. Elég óvodás viselkedésnek tartom, hogy valaki nem vállalja fel magát, hanem kamuregen szórakozik másokkal. Sajnos a meghívásos részvétel sem zárja ki a trollokat. Nem tudom, mi lenne a megoldás.


4

Banshee-val értek egyet, én sem tartom jó ötletnek, anno én is véletlenül keveredtem a Molyra. Nem volt egyetlen olyan személyes ismerősöm sem, aki Moly-tag lett volna (azóta is csak 1-ről tudok, de ő nemrég regisztrált), és aki révén értesülhettem volna a Molyról, és kérhettem volna meghívót, szóval ez sokakat inkább kirekesztene... :/


2

Csatlakozom azokhoz, akik azért nem tartják a meghívó dolgot jónak, mert mielőtt rátaláltak az oldalra, nem volt semmi ismerősük itt. Sőt, továbbviszem: én még most se ismerek senkit a való életben, aki molyon is fent van. :D
Szóval szerintem tök jó dolog, hogy csak úgy rá lehet találni az oldalra, és el lehet kezdeni aktívan használni.

Nekem erre az lenne az ötletem, hogy X hónap inaktivitás után menjen egy email a tagnak, hogy ha nem aktívkodsz, töröljük a profilod, majd újabb mondjuk 1 hónap letelte után legyen is letörölve az adatlapja.


-5

De itt ezt nem csinálhatod meg, mert ez egy nyílt közösségi oldal, érted. Kicsit erősnek és drasztikus lépésnek gondolnám ezt.
Inkább úgy kellene, mint a Twitternél, hogy lenne egy számláló, ami számolja a betűket, és amikor valaki véleményt ír, akkor első körben le kellene írnia legalább 30 betűt, ennyi lenne a minimum amiben kifejti, hogy miért nem tetszett neki az adott könyv. Ezek után ugorhatna tovább a csillagozáshoz. Magyarul, amíg nincs egy legalább 30 betűből álló vélemény (ami persze bármennyi lehet, most csak a hasamra ütöttem), akkor addig eleve nem is szabadna aktívnak lennie a "Küldés" gombnak. Ezután jöhetne a csillagozás, ami persze már nem lenne kötelező. Szerintem ez egy ésszerű lépés lehetne, kétlem, hogy valaki véleményként nem tud összehozni, egy minimum 2 mondatból álló értékelést.

Nevotil 1049d

Lehet, hogy ebből viszont sok olyan lenne, hogy: "Nagyon tetszett." meg "Olvashatatlan" és "aaaaaaaaaaaaaa" karakterszámtól függő hosszúságban. :S
Rendes molyolónak tartom magam, de vannak olyan könyvek, amiket én is csak csillagozok, vagy esetlegesen nem is értékelem, mert nincs kedvem hosszan ecsetelnia véleményemet olvasás után, később meg elfelejtem XD Viszont annak nem örülnék, hogy nem csillagozhatnám a számomra jó könyvet később szöveg nélkül. Hiszen lehet, hogy már nem emlékszem arra, hogy mi tetszett benne, de attól még tetszett és megér négy csillagot.

elge76 1048d

:P