43
Toplisták karbantartása, szerkesztése

Gyakran felmerül, hogy a toplisták olyan könyveket tartalmaznak, melyek a közmegegyezés szerint nem valók oda. A szabad címkézés miatt így eléggé elszabadultak a sci-fi, fantasy, krimi románcok - https://moly.hu/konyvek/nalini-singh-szabadulas -, illetve például a minden kategóriába besorolt young adult történetek. Emiatt a hagyományos kategória listák jelentősen torzulnak, félrevezető címkéket tartalmazó könyvekkel hígulnak fel.
A korlátlan címkehozzáadás lehetősége miatt ez a helyzet aligha fog rendszerszinten változni, viszont megoldás lehetne ha a toplistáknak lenne egy (vagy több) gazdája, szerkesztője aki ezeket rendben tartja, kigyomlálja az oda nem illő címkével bekerülő könyveket, eltávolítja a nem megfelelő címkéket.

Vélemények


6

Lehet egy YA sci-fi, úgyhogy szerintem inkább érdemes lenne szétválasztani a "felnőtt sci-fi" és "YA sci-fi" toplistákat: az első a "van rajta sci-fi címke, de nincs rajta YA vagy ifjúsági", a másik meg "van rajta sci-fi címke, és mellette YA vagy ifjúsági" keresés találatait sorrendezné.


5

Maximálisan egyetértek veled. Jó, hogy cimkézhetünk, de szükség van egy felelősre, aki rendszeresen ellenőrzi.


4

Ha olyan címkét láttok, ami nem odavaló, írjatok nyugodtan hibajelzést a könyvadatlapon. Korlátlan címkézés van, igen, de az új címkézéseket folyamatosan nézzük, a hibás címkéket meg nemcsak eltávolítani tudjuk, de adott esetben rejteni is úgy, hogy többet nem is tudja majd rárakni senki az adatlapra.
Másrészt attól, mert valami YA, még lehet scifi. Én inkább azt az ötletet támogatnám, hogy legyen címkeszűrős fejlesztés (http://meta.moly.hu/posts/25), ahol az összes scifi közül ki tudja az ember szűrni a YA-kat.

petamas 865d

Szerintem itt is inkább ez a releváns: http://meta.moly.hu/posts/135

petamas 865d

Szerintem itt is inkább ez a releváns: http://meta.moly.hu/posts/135


3

Egyetértek, mondjuk jó lenne ha a gazdák utána irtanák a címkét, miután elolvasták az adott könyvet.


2

Goodreads oldalon van kulon yascifi militaryscifi stb kategoria. Ott nem mossak ossze oket.

NannyOgg 866d

A Molyon is van külön katonai sci-fi címke és YA címke is.